Maja Leye (Flanders Classics) : “Opstaan en gaan slapen met koers”

Redactie KW

Voor Maja Leye (27) is dit de drukste tijd van het jaar. Als event planner bij Flanders Classics, de overkoepelende organisatie van de voorjaarsklassiekers, staat ze letterlijk op met de koers en gaat ze er mee slapen.

Toen ik drie jaar geleden begon, had ik niet de indruk dat ik mij meer moest bewijzen dan een man. Integendeel, als ik ergens hulp nodig heb, dan springen mannen al eens sneller bij. (lacht) Over het algemeen duiken er steeds meer sterke vrouwen op in wielerteams, maar ook bij sportjournalisten en motards zie ik steeds meer vrouwen passeren.

Deze tijd van het jaar leef ik op adrenaline. Drie maanden lang staat mijn sociaal leven zo goed als stil. Je kan je maar weinig fouten permitteren. Gelukkig ben ik van nature uit heel punctueel en hebben we veel coördinatievergaderingen, waardoor we op tijd kunnen ingrijpen als het nodig is. Op de dag van de koers is het altijd vroeg opstaan en dan is er wel eens een ‘renovatie aan de voorgevel’ nodig. (lacht) Zeker als ik na een hectische dag de bloemen afgeef op het podium.

De mooiste start is veruit die in Brugge voor de Ronde van Vlaanderen. Da’s een heel speciaal zicht. Dan zie je die zee van mensen op de Markt en op ‘t Zand… Onwaarschijnlijk! Al die mensen uit de hele wereld die naar daar afzakken, dat maakt mij als West-Vlaming erg trots. Fantastisch hoe koers leeft in onze provincie!

Zelf zit ik nu regelmatig ook op de fiets. In december trokken we naar Spanje om ons uit te leven. Het zal nog een tijdje duren vooraleer ik de Ronde van Vlaanderen rij, ja. (lacht) Maar de Koppenberg wil ik sowieso eens bedwingen, al zal daar nog wel wat training voor nodig zijn.

Na het voorjaar val ik in een zwart gat. Dan moet ik echt mijn routine terugvinden. Als ik afspreek met vriendinnen, dreig ik al snel alles te willen rushen en moet ik mezelf even een halt toeroepen.

Als kind keek ik al met mijn opa naar de koers. Ook mijn moeder, mijn oom en neefjes zijn helemaal verzot op het wielrennen. Mijn opa is een trotse fan. Als ik op het podium kom, dan neemt hij thuis steevast foto’s van de televisie, nog met een fototoestel met een rolletje. Zó schattig!

(BVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier