Louis Decoster is zoekende, behalve op studievlak

Louis Decoster. © Foto Coghe
Redactie KW

Een jaar geleden leek het mountainbiken zijn core business te worden. Louis Decoster (18) werd als tweedejaarsnieuweling opgenomen in de nationale selectie van bondscoach Filip Meirhaeghe. Een jaar later is daar allerminst nog sprake van.

“Wij malen er niet om”, neemt papa Luc Decoster het woord. “Wij zijn andere wegen ingeslagen en zien wel in welke haven ons schip aanmeert. Louis wordt momenteel gestuurd door het trainingscentrum ‘185 Coaching Center’ van Marc Herremans en dat ontlokt ons een uitstekend gevoel.”

Nationale selecties

Louis deed met de nationale selectie twee internationale MTB-wedstrijden. In het Franse Marseille reed hij op het slechtst denkbare moment lek en moest hij een heel eind lopen voor herstel. Toch was zijn prestatie beter dan die in het Oostenrijkse Haiming, waar hij als eerstejaarsjunior helemaal achterin moest starten. Dit jaar ambieert hij het podium op het Belgisch kampioenschap cross country aan de Cosmos op de Kemmelberg. “Toch heeft Louis het met het mountainbiken meer dan een beetje gehad”, aldus Luc. “Als kustbewoner zijn het voor hem in die sector sowieso zowel voor training als voor competitie heel verre verplaatsingen en dat vreet aan een mens.”

In het mountainbike waren het steeds verre verplaatsingen en dat vreet aan een mens

Louis zocht en vond het ook een beetje op de weg met een knappe vierde plaats in Berlare als mooiste beloning. In het kampioenschap van West-Vlaanderen in Bredene was hij eveneens goed aan zet, wat zich helaas niet vertaalde in een sprekende uitslag. Na de internationale vierdaagse Sint-Martinusprijs van Kontich legde hij er die riem af om zich, behalve op het mountainbiken, ook te focussen op een intense winter in het veld. “Daar kwam Louis nog het best aan zijn trekken met derde plaatsen in Zarren en Zelzate plus een zesde in Uitbergen als uitschieters”, stelt Luc met genoegen vast.

Na een bemoedigend begin in de herfst kwakkelde zijn gezondheid. Tijdens de donkerste maanden rolde hij van de ene verkoudheid in de andere en in het kampioenschap van België in Koksijde werd hij, helemaal “uitgewoond”, tot opgave gedwongen. Of Louis het wel kan? Affirmatief, want hij hield geregeld gelijke tred met hoger aangeschreven concullega’s.

Keuze maken?

De 18-jarige Knokkenaar is dus meer dan een beetje van alle koersmarkten thuis, maar is nog zoekende naar wat voor hem het beste is. Of het niet stilaan tijd wordt dat hij een keuze maakt? Néén toch?! Een uitgestelde keuze is de meest duurzame. “Voor het komende wegseizoen zal hij pas beginnen trainen nadat hij helemaal uitgeziekt is. Louis was de hele winter competitief in de weer en kan dus op meer dan een basisconditie terugvallen.”

Op studievlak zorgde Louis wel al voor duidelijkheid. In juni sluit hij zijn middelbare studies sport en wetenschappen af aan het KTA Brugge. In de herfst van 2018 begint hij, na een hopelijk geslaagde zomer, aan universitaire studies bedrijfsmanagement. (BCA)