Lotto Belgium Tour voor vrouwen start met proloog in Nieuwpoort

© BELGA
Redactie KW

De Lotto Belgium Tour, een rittenkoers voor vrouwen elite (2.1) die van 6 tot 9 september gereden wordt, is dinsdag officieel voorgesteld in Lendelede.

Nieuw is dat er dit jaar afgetrapt wordt met een proloog. In de straten van Nieuwpoort rijden de rensters op 6 september 4,37 kilometer tegen de tijd. De aankomst is voorzien op de Zeedijk. Daags nadien staat in en rond Moorslede de eerste rit in lijn op het programma. Er wordt eerst een grote lus van 68 kilometer afgewerkt met passages in Zonnebeke, Houthulst, Lo-Reninge, Diksmuide, Staden en Westrozebeke om zo in Moorslede nog zes plaatselijke ronden van elk 8,8 kilometer aan te vatten.

Donderdag verhuist het gebeuren naar het Oost-Vlaamse Lierde. Na zowat 8 kilometer rijden staat met de Gapenberg in Ophasselt de eerste beklimming van de dag op de agenda. In Appelterre-Eichem is er de kasseistrook van de Kapittelstraat, gevolgd door de hellende strook van de Geraardsbergsesteenweg in Nederhasselt na goed 40 kilometer koers. Via Voorde, Schendelbeke en Deftinge komt men zo naar Lierde waar na 73 kilometer drie plaatselijke ronden van elk 17 kilometer moeten afgewerkt worden.

De Lotto Belgium Tour wordt opnieuw afgesloten in Geraardsbergen. Start- en aankomstplaats van deze koninginnenrit zijn de Vesten. Via Zarlardinge en Maarkedal trekt men naar Brakel waar na 29 kilometer de Berendries moet bedwongen worden. Van daaruit gaat het naar Geraardsbergen waar na 63 kilometer de twee plaatselijke ronden van elk 17 kilometer aangesneden worden met daarin telkens de mythische beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. De laatste bult situeert zich op zowat 11 kilometer van de eindmeet op de Vesten.

Emma Johansson verdedigt zege

Vorig jaar ging de eindzege naar de Zweedse Emma Johansson. Zij haalde het toen voor de Deense Amalie Dideriksen en kersvers olympisch kampioene Anna van der Breggen. Beste Belgische was Sofie De Vuyst op de achtste plaats.

“We mogen alvast best tevreden zijn met het deelnemersveld zoals dat er vandaag de dag uit ziet”, stelt organisator Gunter Dierickx. “Johansson voert een sterke delegatie Wiggle-High 5-delegatie aan waar ook Giorgia Bronzini, Lucy Garner en Elisa Longo-Borghini deel van uitmaken. Voorts is er ook nog de Lotto-Soudal-ploeg met daarbij De Vuyst, Lotte Kopecky, Anisha Vekemans, Jessie Daams, Elise Delzenne en Lieselot Decroix. Het is bij de favorieten natuurlijk ook uitkijken naar de meisjes van Topsport Vlaanderen-Etixx met de vier zusjes Druyts. Lensworld-Zannata vaardigt onder meer Kaat Hannes, Kaat Vander Meulen en Maaike Polspoel af. Kirsten Wild trekt de kar bij Hitec en dan zijn er nog tal van nationale selecties die de start zullen nemen in onze rittenkoers. De eindlaureate ontvangt een mooi kunstwerk, dat een wielrenner symboliseert, van de hand van Peter De Bruyne.”

De ritten:

Dinsdag 6 september: Nieuwpoort (proloog 4,37 km)

Woensdag 7 september: Moorslede-Moorslede (121,48 km)

Donderdag 8 september: Lierde-Lierde (107,94 km)

Vrijdag 9 september: Geraardsbergen-Geraardsbergen (97,27 km)

De deelnemende ploegen:

Lotto-Soudal, Wiggle-High 5, BH-Cycling Team, Ale Cipollini, Lensworld-Zannata, Topsport Vlaanderen-Etixx, Hitec Products, Lares Waowdeals, Mat Atom Sobotka, Jan van Arckel, Canyon-Sram, De Sprinters Malderen en de nationale ploegen van Kazachstan, Groot-Brittanië en Duitsland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier