Lotto Belgium Tour komt in september weer naar Nieuwpoort en Moorslede

Franky Degraeve. (Foto MG)
Redactie KW

Op dinsdag 4 september zakt de internationale top van het dameswielrennen weer naar naar Nieuwpoort af voor de start van de Lotto Belgium Tour. Het wordt de zevende editie van de vierdaagse en voor het derde jaar op rij vormt Nieuwpoort het decor van de openingsproloog. Ook de eerste rit in lijn trekt over West-Vlaamse wegen.

De Lotto Belgium Tour, een UCI-wedstrijd van 2.1 niveau, is de enige rittenwedstrijd voor elitedames in België. Het is dan ook mooi meegenomen dat er dit jaar naast een proloog opnieuw een rit in lijn door onze provincie trekt.

“Dat Nieuwpoort opnieuw een proloog ging organiseren, lag eigenlijk al vrij vroeg vast”, steekt Franky Degraeve van wal. “Zeker omdat de editie van 2017 een enorme meevaller was. Een grote publieke belangstelling en een wedstrijdverloop om van te smullen met de laatste drie starters die streden om de zege. Het parcours blijft normaal gezien hetzelfde, met start en aankomst op de Zeedijk. Al ligt dat nog niet definitief vast, door de muur die men van plan is daar te bouwen. Het hangt er dus van af wanneer ze die werken zullen starten. Maar voor de zekerheid is er wel al een alternatief parcours uitgewerkt”, toont de organisator zich goed voorbereid.

Pittige etappe

Na deze korte opener trekt het peloton naar Moorslede, dat na een jaartje afwezigheid terug deel uitmaakt van het rittenschema. “Dat was toch even een moeilijke bevalling”, doet Franky Degraeve het verhaal. “Blijkbaar zijn veel steden niet happig om een koers te organiseren in volle verkiezingsperiode. Besparen hier, besparen daar…. Ninove was eerst kandidaat, maar zij zaten al met de Omloop Het Nieuwsblad. Gelukkige wou Moorslede overnemen. De omloop is al grotendeels uitgetekend en het belooft een behoorlijk pittige etappe te worden. Vanuit Moorslede gaat het via Zonnebeke naar Hooglede waar we een lus maken met de Gitsberg, Zarren, Klerken, Houthulst, de Steenstraat…. Vervolgens terug naar Moorslede en dan richting Dadizele, waar nog twee plaatselijke ronden volgen van 17 km met aankomst aan de basiliek.”

“Het parcours van de proloog in Nieuwpoort blijft normaal gezien hetzelfde, met start en aankomst op de Zeedijk”

“Ik verwacht wel vuurwerk op woensdag”, vervolgt de Diksmuidenaar. “Misschien een sprint met een vrouw of 20. Je moet er ook rekening mee houden dat we met een vrouwenpeloton zitten. En die meisjes koersen altijd! Dat is soms aantrekkelijker dan de mannen, waar de wedstrijd veel meer gecontroleerd wordt. Ik verwacht een schitterende koers op hoog niveau.” (BVS)