Leif Hoste moet boete van 150.000 euro niet betalen

19/04/17 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

De voormalige wielrenner werd eind 2013 veroordeeld op basis van afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort.

Leif Hoste moet boete van 150.000 euro niet betalen

© BELGA

De rechtbank van eerste aanleg in Gent oordeelde nu dat harde bewijzen ontbreken, zo bevestigen Hoste en zijn advocaat woensdag berichtgeving daaromtrent door Het Laatste Nieuws.

Leif Hoste, die eind 2012 een punt achter zijn carrière zette wegens rugproblemen, heeft dopinggebruik altijd ontkend. De rechtbank in Gent volgde de redenering van Hostes verdediging dat een afwijkend bloedpaspoort geen direct bewijs is voor dopinggebruik, de inmiddels 39-jarige West-Vlaming testte immers nooit positief.

De rechter baseerde zich op artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens om Hoste, drie keer runner-up in de Ronde van Vlaanderen, vrij te spreken. Dat artikel bepaalt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en iemand veroordelen op basis van afwijkende bloedwaarden strookt niet met die regel.

De UCI kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

In een reactie aan Belga klinkt Hoste opgelucht en tevreden. "Ik kan enkel maar zeggen dat ik uiterst blij ben dat er nu eindelijk een uitspraak is gekomen. De zaak is al jarenlang aan de gang. In eerste instantie werd zelfs 300.000 euro geëist maar dat werd teruggebracht tot 150.000 euro. De zaak heeft aan mij geknaagd temeer ik onschuldig was. Dat is nu bevestigd door de rechtbank in Gent."

"We zullen de zaak nu laten betekenen en daarna overmaken aan de mensen van de UCI. Dat kan toch nog zo'n twee maanden in beslag nemen", verduidelijkt advocaat Kristof Desaedeleer. "Daarna kan de UCI alsnog reageren maar we gaan ervan uit dat de hele affaire wel definitief van de baan is. Er waren immers te weinig bewijzen om van mijn cliënt 150.000 euro te vorderen."

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!