Le Tour de Jens (9) – zaterdag 12 juli: Tomblaine – Gérardmer, “Vooral krachten sparen met het oog op de komende dagen”

Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, zaterdag 12 juli, Tomblaine – Gérardmer: de eerste rit met aankomst bergop.

>> Etappe 7, Tomblaine – Gérardmer (161 km).

>> Dagresultaat : 96ste (4u.07’19”), op 17’51” van ritwinnaar Blel Kadri.

>> Algemeen klassement : 43ste (34u.11’29”), op 22’37” van gele truidrager Vincenzo Nibali.

De eerste rit met aankomst bergop vond vandaag plaats. Met welk gevoel sta je dan op deze morgen?

“Het viel op zich wel mee, want we hebben geen klassementsman in ons team waardoor we gewoon in het peloton moesten blijven en ons vooral rustig houden. De komende dagen zijn immers veel zwaarder. Daarom moesten we nu proberen zoveel mogelijk krachten te sparen. (lacht) Al is dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan in een Tourrit. Uiteindelijk ben ik gevolgd tot aan de voorlaatste klim en dan heb ik een goed groepje gezocht om mee naar de finish te rijden. Er is niemand in moeilijkheden gekomen om de rit tot een goed einde te brengen en binnen de tijd aan te komen.”

Dagelijkse routine voor Jens Keukeleire : het tekenen van het wedstrijdblad voor de start van de etappe. (Foto Jens Keukeleire)

Met Simon Yates zat er een ploegmaat in de vlucht van de dag. Die heeft zich dus niet gespaard?

“Iedereen had dezelfde opdracht gekregen vandaag, behalve Albasini en Yates. Zij kregen een vrijgeleide. Het is dan ook leuk om te zien dat één van de twee erin geslaagd is om mee te zijn met de goede vlucht. En ik hoorde daarnet dat hij pas in de slotkilometers gegrepen werd door het peloton. Hij heeft dus zijn werk heel goed gedaan. Of ik dan helemaal niet mee mag springen? Nee, de opdrachten waren heel duidelijk. Rustig houden en krachten sparen voor de volgende ritten.”

Le Tour de Jens (9) - zaterdag 12 juli: Tomblaine - Gérardmer,

De zege ging naar de Fransman Blel Kadri van AG2R. (Foto Belga)

Net zoals de voorbije dagen kregen jullie op het einde opnieuw af te rekenen met regen. Snakken jullie naar de zon?

“Het heeft net zoals de voorbije dagen pas in de finale beginnen te regenen. Het valt dus al bij al wel mee. Bovendien is het ondanks de regen helemaal niet zo koud om te koersen. Eén regenjasje is meer dan voldoende om je warm te houden. Het is niet te vergelijken met het klassieke voorjaar. Daar blijf je koud hebben.”

Le Tour de Jens (9) - zaterdag 12 juli: Tomblaine - Gérardmer,

Jens Keukeleire maakt altijd met de glimlach tijd voor zijn fans. (Foto Belga)

Zoals je al zei : vanaf morgen wordt het pas echt lastig. Wat verwacht je ervan?

“Dat het lastig zal zijn (lacht). Het zal serieus afzien worden, want ze voorspellen ook nog eens heel de dag slecht weer. Het wordt dus alle hens aan dek om de finish te bereiken. Normaal zullen we opnieuw een mannetje proberen mee te sturen in de aanval, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Ik zal proberen mijn werk te doen voor de ploeg en de kopmannen zo goed als mogelijk af te zetten in de finale. Al is het moeilijk te voorspellen wat er allemaal zal gebeuren morgen. Je kan 1.000 verschillende scenario’s schrijven en dan wordt het nog een andere.”

(Stijn Moerman)

Morgen, zondag 13 juli, Gérardmer – Mulhouse (170 km)