Le Tour de Jens (7) – woensdag 9 juli: Ieper-Wallers, “Op 10 km dacht ik: vandaag kan ik hier winnen”

© BELGA
Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, woensdag 9 juli, Ieper-Wallers : een knappe zesde plaats in ‘de Hel van het Noorden’.

Jens, een hele dikke proficiat. Een zesde plaats – en beste Belg – in een heroïsche rit over enkele kasseistroken van Paris-Roubaix. Hoe heb jij de rit beleefd?

“In de goeie ontsnapping zaten meteen twee ploegmaats : Hayman en Clarke. Of ik de boot gemist had? Het was vandaag geen cadeau om voorop te rijden want het peloton vloog echt wel. Maar vanaf de start tot aan de eerste kasseistrook werd ik bijgestaan door de ploeg. Eenmaal op de kasseien was de tactiek simpel : vooraan zitten en recht blijven. Want in iedere bocht, op iedere kasseistrook zag ik wel iemand onderuit gaan. Het was ongelofelijk!”

Jens Keukeleire probeert in zijn eentje nog naar Lars Boom toe te rijden. (Foto Belga)
© BELGA

“Toen we met een selectief peloton de koplopers inliepen op 26 km van het einde, heb ik snel een woordje gewisseld met mijn twee ploegmaats. Veel tijd hadden we niet, maar het was vlug duidelijk dat het beste er bij hen, die al vanaf de start in de aanval waren, af was. Toen ik op 10 km nog bij de twaalf overblijvers zat, dacht ik even : vandaag kan ik hier winnen. Ik voelde me toch wel goed. En eigenlijk is het heel onnozel hoe Lars Boom is kunnen wegrijden. OPQS blaast zichzelf wat op, waardoor een gat viel en er vier renners konden wegrijden. Ik heb daarna nog alleen naar de leiders proberen toe te rijden, maar dat is niet gelukt. Het gat was al te groot. Dan was ook bij mij het beste er af. Lars was vandaag ontegensprekelijk de beste man in koers.”

Had er meer in gezeten dan deze zesde plaats?

“Misschien wel. Had ik in het wiel van Lars gezeten, had ik kunnen aansluiten bij de renners van Astana… Want losrijden op de kasseien gingen ze me niet doen. Dat voelde ik. Maar ik ben alvast heel tevreden. Ik wou een goed resultaat rijden en dat is ook gelukt.”

Le Tour de Jens (7) - woensdag 9 juli: Ieper-Wallers,

Na een sprint met Sagan en Cancellara wordt Jens Keukeleire uiteindelijk zesde. (Foto Belga)
© BELGA

Het leek ons geen weer om een hond door te jagen…

“Oh, dat viel best nog mee. Het was veel beter dan ik, op basis op de buienradar en de windmetingen, had gevreesd. Er stond veel wind, maar ik heb er erg weinig last van gehad. Het regende wel, maar het was niet koud. En dat maakt toch wel een groot verschil. Maar genoten om door mijn eigen provincie te rijden, heb ik niet. Als het droog is, kan je wel even tijd nemen om te genieten, maar vandaag was dat – door de regen en de stress die dat veroorzaakte – niet mogelijk.”

De organisatie besloot voor de start om twee kasseistroken te schrappen. Wat is jouw mening daarover?

“Daardoor hebben ze het net véél gevaarlijker gemaakt. Als je de eerste kasseistrook nadert, ontstaat er in het peloton een gevecht om vooraan te zitten. Wanneer de kasseistroken elkaar sneller opvolgen, ontstaat er meteen een schifting en krijgen de renners meer ruimte. Door nu twee stroken te schrappen, kwam alles telkens opnieuw samen voor de volgende kasseisectie en daardoor was er niet één gevecht, maar twee of drie.”

Le Tour de Jens (7) - woensdag 9 juli: Ieper-Wallers,

Jens Keukeleire met enkele familieleden voor de start in Ieper. (Foto Jens Keukeleire)

Gisteren zei je dat je gehoopt had om tijdens de startceremonie in Ieper de hand van koning te schudden. Is dat gelukt?

“Was hij er? Ik heb hem zelfs niet gezien! Voor de start heb ik wel kunnen spreken met mijn vriendin Sheena en enkele familieleden. En met de ploeg hebben we een groepsfoto gemaakt onder de Menenpoort. De dagelijkse Last Post onder het monument is ook een eerbetoon aan de Australische gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog en onze ploegpleiding – Orica-GreenEdge is een Australische ploeg – vond het toch wel belangrijk om daar even bij stil te staan.”

Le Tour de Jens (7) - woensdag 9 juli: Ieper-Wallers,

Orica-GreenEdge poseerde onder de Menenpoort, om even stil te staan bij de Australische gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. (Foto Jens Keukeleire)

Hoe ziet de avond én de etappe van morgen eruit?

“Zoals iedere avond : het hotel opzoeken, massage, eten en gaan slapen. Dat is telkens hetzelfde. Bij heel warme dagen kan je ook een ijsbad nemen om te recupereren, maar ik denk dat niemand van de ploeg daar nu op zit te wachten. (lacht) En morgen wordt voor onze ploeg een snipperdag. Ons volgend doel is rit 7. Daar willen we gaan voor de ritzege.”

Herstel goed van deze inspanning en tot morgen!

(Opgetekend door Olivier Neese)

Morgen : donderdag 10 juli, Arras-Reims (etappe 6)