Le Tour de Jens (6) - dinsdag 8 juli: Le Touquet-Lille, "F*ck, Froome laten vallen"

08/07/14 om 19:18 - Bijgewerkt om 19:18

Bron: Kw

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, dinsdag 8 juli, Le Touquet-Lille.

Le Tour de Jens (6) - dinsdag 8 juli: Le Touquet-Lille, "F*ck, Froome laten vallen"

Om te beginnen : hoe was de vlucht van Londen naar Frankrijk gisteren?

"Dat is echt heel vlot verlopen, beter had ik niet kunnen dromen. Met enkele ploegen hebben we een bus gedeeld naar luchthaven Londen City Airport, waaruit we naar Le Touquet zijn gevlogen. De vlucht duurde amper 25 minuutjes. Toen we opgestegen waren, mochten we eigenlijk al weer landen. Rond 21 uur zijn we in ons hotel, dat zich ook bevond in Le Touquet , gearriveerd. Dat was allemaal ideaal."

Met het vliegtuig van Londen naar Le Touquet. (Foto Jens Keukeleire)

Vandaag vielen er een pak renners, onder wie ook Chris Froome. Daar zat jij niet zo ver vanaf. Wat is er daar gebeurd?

"Een renner van Belkin wou in een gaatje duiken dat er niet was. Hij raakte mij, waardoor ik maar net het wiel voor mij kon ontwijken. Maar achter mij zat Chris Froome en hij heeft mijn wiel aangetikt en kwam daardoor ten val. Meteen dacht ik, ook al was het mijn schuld niet : 'F*ck, ik heb hier de Tourwinnaar van vorig jaar laten vallen'. Maar de schade lijkt zich te beperken tot enkele schaafwonden. Ik heb hem daarna opgezocht om me te excuseren, maar hij zei zelf : 'Dat is niet nodig, want het was niet jouw schuld maar die van die Belkin-renner.' Maar hij apprecieerde het wel dat ik mijn excuses kwam aanbieden. Zelf heb ik aan dat moment een kapotte derailleur overgehouden, waardoor ik heb moeten wisselen van fiets."

Le Tour de Jens (6) - dinsdag 8 juli: Le Touquet-Lille, "F*ck, Froome laten vallen"

© BELGA

Chris Froome tikte het achterwiel van Keukeleire aan en kwam daardoor ten val. (Foto Belga)
© BELGA

In de laatste zes kilometer kwam Orica-GreenEdge plots opzetten. Het leek wel alsof de sprint voor jou werd aangetrokken.

"Neen, dat was zeker niet het geval. Het was onze zelfde tactiek als gisteren : proberen Albasini op de derde plaats te houden. De algemene rangschikking bepaalt immers de volgorde van de volgwagens en dat is, zeker met de rit naar Wallers morgen, zeer belangrijk. Mijn taak was om Albasini zo lang mogelijk te begeleiden. Sommigen rijden dan voor hun kopman, ik rij liever in de buurt van hem. Dat vind ik veel makkelijker."

Hoe is de dag verder verlopen?

"Nerveus! Met die valpartij van Froome was de toon eigenlijk al meteen gezet. Iedereen was erg zenuwachtig. Met die regen was het gevaarlijk en ook de wind zorgde voor nervositeit. Er stond net niet genoeg wind om het peloton te laten scheuren, maar die blies wel hard genoeg om iedereen zenuwachtig te maken. En eenmaal in de finale is de stress voor de sprint daar."

Le Tour de Jens (6) - dinsdag 8 juli: Le Touquet-Lille, "F*ck, Froome laten vallen"

De teammeeting in de bus deze morgen. (Foto Jens Keukeleire)

Zoals eerder gezegd: morgen mag je, in jouw West-Vlaanderen, je eigen kans wagen. Wat verwacht je ervan?

"Ik kijk al enorm uit naar de start in Ieper. Ik ben benieuwd wat ze voor ons, de Belgen in het peloton, in petto hebben. Eigenlijk hoop ik dat ik de hand van koning zal mogen schudden. Enkele dagen geleden heeft prins William en prinses Kate de Britse renners gegroet, ik hoop dat dit morgen ook met ons gebeurt. We zijn maar met een tiental, dat moet wel lukken, denk ik dan. Daarnaast zal ik ook mijn vriendin Sheena aan de start op me staan te wachten. Vanavond stonden er al heel wat bekenden aan de finish. Het doet toch altijd deugd als je een bekend gezicht ziet als je enkele weken van thuis bent. "

Heb je al een plannetje in gedachten?

"Ik ga vanavond nog een het Tourboek bestuderen en dan afwachten wat er morgen gezegd wordt in de teammeeting. Zelf verwacht ik dat het pas vanaf de vierde kasseistrook zal losbarsten. Daar zal je vooraan moeten zitten. Maar als het nat en glad ligt, kan het voor hetzelfde geld al vanaf de eerste kasseistrook prijs zijn..."

Alvast veel succes en tot morgen op 'onze' wegen!

(Opgetekend door Olivier Neese/foto's Jens Keukeleire)

Morgen : woensdag 9 juli, Ieper-Wallers (etappe 5)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!