Le Tour de Jens (3) - zaterdag 5 juli: het grote Tourdebuut

05/07/14 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:47

Bron: Kw

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, zaterdag 5 juli : Leeds-Harrogate, de dag van het Tourdebuut.

Le Tour de Jens (3) - zaterdag 5 juli: het grote Tourdebuut

"Ja, de Tour is nu effectief begonnen. Dat merk je aan alles. Een gigantische menigte aan de start, met het peloton moeten stoppen voor Prins William en Prinses Kate - die de Britse renners wilden groeten -, vliegtuigen boven ons die de Franse vlag vormden met rook... Ook langs het parcours staat het volk in dikke rijen. In het peloton moesten we vandaag écht schreeuwen om elkaar te begrijpen."

Een foto van zijn shirt, met rugnummer 186, voor zijn grote Tourdebuut. (Foto Jens Keukeleire)

Gerrans begeleiden

"Het doel van onze ploeg vandaag was om Simon Gerrans in de top tien te loodsen, hem geen tijd te laten verliezen met het oog op morgen. Daarbij was het mijn taak om hem bij te staan tot in de finale. Dat is goed gelukt, want ik ben bij hem kunnen blijven tot in de laatste kilometer. Dan heb ik me laten uitbollen. Helaas is Simon Gerrans in de sprint, na blijkbaar een botsing met Mark Cavendish, gevallen. De sprint zelf heb ik nog niet gezien, dus over het voorval kan ik niet oordelen. De schade bij mijn ploegmaat lijkt zich te beperken tot enkele schaafwonden. Maar het is natuurlijk nooit leuk om te vallen én pas de volgende dag merk je alle kwetsuren. Hopelijk valt de schade mee, morgen is eigenlijk onze eerste grote afspraak. Daarbij heb ik eigenlijk dezelfde taak als vandaag."

Le Tour de Jens (3) - zaterdag 5 juli: het grote Tourdebuut

Na de rit snel naar de hotelkamer om de match van de Rode Duivels tegen Argentinië te kunnen volgen. (Foto Jens Keukeleire)

Rode Duivels

"Na de rit ben ik snel naar het hotel - dat zich in de aankomstplaats Harrogate bevindt - getrokken, om op de kamer naar de match van de Rode Duivels te kunnen kijken. Vanaf de 15de minuut tot en met het einde heb ik de wedstrijd kunnen volgen. Nu trek ik naar de massage, dan gaan we nog iets eten en dan kruipen we ons bed in. En intussen probeer ik het thuisfront nog eens bereiken. Via WhatsApp heb ik een groep gemaakt met daarin mijn vriendin Sheena, familie en vrienden. Zo kan ik met één bericht iedereen bereiken. Maar het probleem is dat we hier momenteel kampen met een heel slechte internetverbinding."

(Opgetekend door Olivier Neese/foto's Jens Keukeleire)

Morgen : zondag 6 juli, York-Sheffield

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!