Le Tour de Jens (21) – donderdag 24 juli: Pau – Hautacam, “Nooit in de problemen gekomen”

Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, donderdag 24 juli: Pau – Hautacam.

>> Etappe 18, Pau – Hautacam (145,5 km).

>> Dagresultaat : 114de op 31’01” van ritwinnaar Vincenzo Nibali.

>> Algemeen klassement : 67ste (83u.36’48”) op 2u. 51′ 03″ van geletruidrager Vincenzo Nibali.

Gisteren kende je je slechtste dag van deze Tour. Hoe verging het je vandaag?

“Stukken beter. Voor mij toch wel een teken dat mijn slechte dag lag aan de inspanning van daags voordoen om met de vroege vlucht mee te gaan. Misschien was het vandaag iets makkelijker, al weet ik dat niet met die twee cols van buiten categorie. Maar ik ben nooit echt in de problemen gekomen. Ik heb me veel vroeger dan gisteren rechtop kunnen zetten. Haast automatisch werd de grupetto gevormd.”

In de bus de rit samenvatten op een sticker. (Foto Jens Keukeleire)

Alle bergetappes zijn achter de rug. Parijs komt nu wel heel dichtbij. Welke berg was voor jou het grootste rotding om op te rijden?

“Misschien toch wel de berg van gisteren: Pla d’Adet. Maar er zijn natuurlijk veel randfactoren die een rol spelen in mijn keuze. Het feit dat ik daags voordien in de vroege vlucht zat, dat ik mijn slechtste dag had, dat het een hele dag volle bak was… Iedere morgen bereid ik de rit voor door een sticker te maken met daarop alle belangrijke punten van die dag. Zo noteer ik elke berg met een driehoekje en zet ik erbij hoe lang die is. Ook de spurts (met een S) en de bevoorradingen (met de F van Food Zone) noteer ik. Vandaag heb ik ook een streep getrokken tussen de twee cols, want je weet maar nooit hoe de wind staat… Voor deze etappe was het niet nodig, maar anders schrijf ik ook de gevaarlijke punten of bochten op mijn klever, die ik net voor de start op mijn stuurpen hang.”

Morgen is de aller-allerlaatste kans voor de vluchters. Zit er nog iets in de tank?

“Dat zal ik pas morgen kunnen zeggen. Vandaag voelde ik me alvast vrij goed aan de start. Ik kon ook rustig uitrijden. Dus misschien wel. Ik ga alvast mijn best doen.”

Intussen raakte bekend dat je het Natourcriterium van Roeselare zal rijden. Een eer dat ze aan je denken?

“Goh, eigenlijk ben ik geen zo’n fan van die criteriums. De week erop rijd ik de Clásica San Sebastián en ik zou liever een hele week thuis zitten en rustig recupereren van een zware en intensieve Tour. Daarom rijd ik ook enkel in Roeselare, volgende week dinsdag. Het is in West-Vlaanderen, voor eigen publiek, het is niet ver rijden… Want het seizoen is nog niet gedaan, hé.”

Le Tour de Jens (21) - donderdag 24 juli: Pau - Hautacam,

Met de hele ploeg kijken naar het filmpje van onze eigen cameraman. (Foto Jens Keukeleire)

Naar verluidt heb je elke dag iets om naar uit te kijken.

“Klopt, twee dingen zelf. We hebben een cameraman mee die iedere dag een filmpje maakt voor onze website. In de loop van de Tour is het een traditie geworden dat we ‘s morgens in de bus – wanneer we naar de start rijden – met iedereen samen naar het filmpje van de vorige dag kijken. Een vast sociaal gebeuren. Daarnaast hebben we ook onze eigen kok mee: de Deen Nicki Strobel. Ik moet zeggen dat het avondeten vaak het hoogtepunt van de dag is. (lacht) Iedere dag pakt hij toch wel uit met een fantastische maaltijd, soms is het echt wel een toppertje. Hij post trouwens elke dag op Twitter zijn gerechtjes: @Nicki_Strobel. Voor wie elke dag wil zien welke mooie gerechtjes we krijgen.”

Laat het smaken en succes morgen!

(Olivier Neese)

>> Morgen, vrijdag 25 juli: Maubourguet – Bergerac (208,5 km)