Le Tour de Jens (2) - vrijdag 4 juli: aftellen naar Le Grand Départ

04/07/14 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:25

Bron: Kw

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, vrijdag 4 juli, is het aftellen naar Le Grand Départ in Leeds.

Le Tour de Jens (2) - vrijdag 4 juli: aftellen naar Le Grand Départ

"Vandaag was minder druk van gisteren. Vanmorgen hebben we anderhalf uur losgereden, onderweg een koffietje gedronken en daarna ons rustig voorbereid op de persconferentie van onze ploeg. Daarbij moesten we allemaal aan een lange bank zitten, en kregen we een voor een enkele vragen. Of er veel interesse voor mij was? Enkel van Belgische journalisten. Ik heb geen enkele vraag in het Engels of Frans moeten beantwoorden." (lacht)

Daags voor de Tour: in Leeds even bladeren door de Tourspecial van Krant van West-Vlaanderen. (GF)

Matthews en Impey

"Het nieuws van de dag uit onze ploeg was dat Michael Matthews niet zal starten. Hij ondervindt te veel hinder van zijn valpartij eerder deze week. De voorbije dagen heeft hij geoefend op de rollen. Vanmorgen was de laatste test, maar na tien minuten rijden - aan amper 25 à 30 kilometer per uur - gaf hij al te kennen dat het niet lukte. Hij kon niet remmen, ondervindt te veel hinder van zijn verwondingen... En hij zat ook niet mooi op zijn fiets. Hij wordt in allerijl vervangen door Christian Meier, die al sinds de valpartij stand-by stond."

Le Tour de Jens (2) - vrijdag 4 juli: aftellen naar Le Grand Départ

Daags voor 'Le Grand Départ' : de pers te woord staan

"Uiteraard kwamen er op de persconferentie ook vragen over Daryl Impey, die onlangs betrapt werd op Probenecid en voorlopig geschorst wordt door de ploeg. We weten eigenlijk evenveel als de rest van de wereld en kunnen enkel zeggen dat we onze collega steunen en 100 procent vertrouwen. Verder wachten we, net zoals iedereen, het onderzoek af. Of deze zaak een invloed zal hebben op onze prestaties? Zeker niet. Dat mag geen punt zijn."

Le Tour de Jens (2) - vrijdag 4 juli: aftellen naar Le Grand Départ

Persmoment met de hele ploeg. (Foto Twitter/@ORICA_GreenEdge)

Taken tot rit 12 bekend

"Hoe de rest van de dag eruit ziet? Nu gaan we snel naar de massagetafel, dan wordt er iets gegeten, zal ik kijken naar het WK voetbal en daarna meteen gaan slapen. Want morgen start de Tour. (duidelijk enthousiast) Weet je, eigenlijk weet ik al tot rit 12 wat mijn taken zijn, dag per dag. Ik ben hier in functie van de ploeg, ik moet vooral mijn ploegmaats proberen helpen aan een overwinning. Als je het Tourboek bekijkt, kan je meteen zien welke ritten met rood aangestipt werden. We beginnen met rit 2, dan rit 7, 11 en 12, de geaccidenteerde ritten. Vooral rit 2 wordt zeer belangrijk voor het vervolg van onze Tour. Maar eerst morgen."

België - Argentinië

"Of ik morgenavond voor de Belgen zal supporteren? Wel, ik heb het Tourboek uitgevlooid en zelfs volgens het allertraagste schema zouden we al rond 16.45 uur finishen. Ons hotel bevindt zich vlakbij de streep, dus normaal zou ik de hele match moeten kunnen zien. Hopelijk, want voor een keer dat de Belgen op een WK geraken én het zo goed doen. Ja, het WK en de prestaties van de Belgen volg ik toch wel op de voet."

(Opgetekend door Olivier Neese, foto's Jens Keukeleire en Twitter/@ORICA_GreenEdge)

Morgen : zaterdag 5 juli, openingsetappe Leeds-Harrogate

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!