Le Tour de Jens (12) – dinsdag 15 juli: rustdag, “Slapen, losrijden en PlayStation spelen”

Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, dinsdag 15 juli: de eerste rustdag.

>> Rustdag.

>> Algemeen klassement : 43ste (43u.15’21”) op 41’43” van geletruidrager Vincenzo Nibali. Eén plaats opgeschoven na opgave van Fabian Cancellara.

De eerste rustdag: hoe ziet zo’n dag eruit?

“Rustig. (lacht) Het was het plan om eens goed uit te slapen, maar ik was al wakker om 9 uur, zoals op een gewone koersdag. Daarna heb ik op het gemak gegeten en zijn we met de ploeg even gaan losrijden. Halverwege hebben we een koffiepauze gehouden, ergens in the middle of nowhere. Er was in dar dorp welgeteld één winkel, waar ze toevallig ook koffie schonken. (lacht) Toen wij vertrokken, kwam Team Sky – dat in hetzelfde hotel in Besancon als ons ligt – toe. Na een lichte maaltijd moesten een drietal renners van de ploeg zich vrijmaken voor de pers, ik mocht gelukkig nog even proberen te slapen. Daarna heb ik mijn PlayStation aangesloten en met Simon Yates en onze cameraman Dan Jones – die ook een fervent speler blijkt te zijn – enkele Fifawedstrijden gespeeld.”

Losrijden met de ploeg en terwijl Team Sky tegenkomen. (Foto Jens Keukeleire)

Zijn partners welkom op een rustdag?

“Van sommige renners is hun vriendin of vrouw hier. Als het mogelijk is, mag dat van de ploeg. Maar ik denk wel dat de ploegleiding het niet zou toelaten dat er een kamer gedeeld zou worden. (lacht) Op dit moment is mijn vader Patrick hier, die de komende week de Tour zal volgen. Mijn vriendin Sheena kan er niet bij zijn omdat ze zelf moet werken. Jammer, want tijdens de kasseirit was ze er wel en toen heeft ze me duidelijk veel geluk gebracht.”

Le Tour de Jens (12) - dinsdag 15 juli: rustdag,

PlayStation spelen met Simon Yates en onze cameraman Dan Jones. (Foto Twitter/Orica_GreenEDGE)

Op rustdagen komt er altijd veel transfernieuws. Zo tekende ploegmaat Simon Gerrans vandaag voor drie jaar bij. Hoe is de situatie bij jou?

“Vorig jaar heb ik voor twee jaar bijgetekend, dus tot eind 2015 zit ik onderdak. Ik vermoed dat pas midden volgend jaar die gesprekken weer zullen plaatsvinden en dat het nu rustig zal blijven. Ik ben trouwens heel tevreden dat ik twee jaar geleden voor Orica-GreenEdge heb gekozen. Het was toch wel een risico, want het betrof een gloednieuwe ploeg en dan is het altijd afwachten hoe alles zou lopen. Maar ik had geen betere keuze kunnen maken. Ik mag het programma rijden dat ik wil, tijdens de koersen krijgen ik voldoende vrijheid en ik zit in een team met heel wat toppers van wie ik veel van kan bijleren.”

Je was in de buurt van de valpartijen van Froome en Contador. Ondertussen gaat hier de mop de ronde dat Nibali niet meer in je buurt zou durven te rijden.

(lacht) “Ik denk niet hij daar bij stilstaat. Bij de valpartij van Froome was ik betrokken, maar Contador zat nog een positie of tien voor mij. Ik had hem beter tegengehouden toen hij me wou voorbijsteken. Dan was hij niet gevallen en zat hij nog in de Tour…”

Rust nog goed uit en we horen elkaar morgen opnieuw!

(Olivier Neese)

Morgen, woensdag 16 juli, etappe 11: Besancon – Oyannax (187,5 km)