Le Tour de Jens (11) – maandag 14 juli: Mulhouse – La Planche des Belles Filles, “Ik zag Contador vallen: een vies beeld”

Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, maandag 14 juli : Mulhouse – La Planche des Belles Filles, een loodzware bergetappe.

>> Etappe 10, Mulhouse – La Planche des Belles Filles (161,5 km).

>> Dagresultaat : 74ste op 19’06” van ritwinnaar Vincenzo Nibali.

>> Algemeen klassement : 44ste (43u.15’21”) op 41’43” van geletruidrager Vincenzo Nibali.

Een loodzware bergenrit. Hoe heb je de dag beleefd?

“Elke dag krijg iedere renner enkele pasjes voor het rennersdorp. Mijn moeder Diana, zus Sien en haar vriendin Anne zijn vandaag naar de start gekomen. Een leuk begin. In de koers zelf: ik heb het gevoel dat ik gisteren meer heb afgezien dan vandaag. Toen was het meteen volle bak vanaf de eerste klim. Nu ook, maar ik had een veel beter gevoel in de benen. Daarna was het gewoon overleven. Tot aan de voorlaatste klim ben ik in het peloton kunnen blijven. Dan heb ik me meteen rechtgezet en de rest laten rijden. Een bewuste tactiek. Ik dacht: als ik het tot dan kan volhouden, kan ik de laatste twee cols om mijn eigen tempo naar boven rijden en loop ik niet het gevaar om buiten tijd aan te komen. Parijs halen is echt wel mijn doel. In mijn allereerste Tour wil ik toch wel op des Champs-Élysées aankomen. Het moeilijkst had ik het vandaag op de derde klim. De laatste kilometers heb ik het moeilijk gehad. Na de rit zijn we nog naar beneden moeten fietsen want onze bus stond aan de voet van de laatste berg. Daar hebben we ons gedoucht en nu vertrekken we naar ons hotel. Een rit van een goeie twee uur.”

Een selfie in het rennersdorp met mama Diana, zus Sien en haar vriendin Anne. (Foto Jens Keukeleire)

Heb je, als je in het peloton zat, ook iets gemerkt van de valpartij van Alberto Contador?

“Hij zat net voor me. Ik zat goed vooraan, circa 20ste positie. Plots stak Contador me voorbij. Ik dacht: het is toch niet nodig om hier, in de afdaling, zoveel risico’s te nemen? Het was immers een erg smalle en slechte weg. Maar iedere bocht zag ik hem enkele plaatsen opschuiven. En net op het stuk waar we het snelst van al gingen, hoorde ik opeens iets en zag ik Contador vallen. Ik zag hem rollen en tot stilstand komen in de graskant. Een heel vies beeld! Ik had niet gedacht dat hij nog recht zou staan. Het zag er erg akelig uit. Maar via de oortjes hebben we gehoord dat hij het toch nog heeft geprobeerd.”

Le Tour de Jens (11) - maandag 14 juli: Mulhouse - La Planche des Belles Filles,

Vincenzo Nibali won de rit naar La Planche des Belles Filles en greep meteen ook de gele trui. (Foto Belga)
© BELGA

Morgen de eerste rustdag. Wat staat er op het programma?

“De rustdag is, zeker achter de voorbije twee dagen, erg welkom. Tot vrijdag viel het mee, ook al waren de ritten in Groot-Brittannië ook wel zwaar, maar de laatste dagen… Ik heb ik de Giro al rustdagen meegemaakt, dus ik vermoed dat dit ongeveer hetzelfde zal zijn: ‘s morgens even losrijden en daarna veel rusten. Al denk ik dat er in de Tour misschien wat meer media-aandacht zal zijn.”

Tot morgen!

(Olivier Neese)

Morgen, dinsdag 15 juli, rustdag.