Le Tour de Jens (10) – zondag 13 juli: Gérardmer – Mulhouse, “Onwaarschijnlijk straf hoe Martin nog verder weg kon rijden”

© BELGA
Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, zondag 13 juli : Gérardmer – Mulhouse, het overwinnen van zes cols in de Vogezen.

>> Etappe 8, Gérardmer – Mulhouse (170 km).

>> Dagresultaat : 71ste op 7’46” van ritwinnaar Tony Martin.

>> Algemeen klassement : 42ste (38u.28’49”) op 24’11” van gele truidrager Tony Gallopin.

Als het gisteren een voorgerecht was van de Vogezen, dan stond vandaag de hoofdschotel op het programma. Hoe heb je die verteerd?

“Het was ‘werkedag’ vandaag. Enkele renners van ons mochten proberen om mee te gaan met de ontsnapping van de dag, onder wie ik. Ik heb tweemaal geprobeerd, maar het is me niet gelukt. Om mee te zijn met de goeie ontsnapping heb je heel erg veel geluk nodig. Ploegmaat Christian Meier is er wel in geslaagd. Maar ook nadat de vluchtersgroep tot stand kwam en weg was, is het geen enkel moment stilgevallen. Het was lastig. Ik heb het gevoel dat heel wat renners vandaag op hun limiet zaten en niet meer rapper konden rijden. Dan maakt het onwaarschijnlijk straf hoe ritwinnaar Tony Martin er nog in geslaagd is om verder van ons weg te rijden.”

“Onwaarschijnlijk straf hoe ritwinnaar Tony Martin er nog in geslaagd is om verder van ons weg te rijden”, aldus Jens Keukeleire. (Foto Belga)
© BELGA

Vandaag was het meteen vol aan de bak. Hoe bereid je je daarop voor?

“Omdat het vandaag meteen een pittige start was, heb ik geopteerd om voor het ontbijt al even op de rollen te rijden. Zo heb je al eens gezweet en voorkom je dat je benen meteen op ontploffen staan. Ja, dat helpt echt wel. Je kan het vergelijken met een tijdrit, dan wordt deze warming-up gedaan. Als je het niet doet, dan voelen je benen de eerste 10 à 20 minuten aan alsof ze plots helemaal kunnen verkrampen.”

Le Tour de Jens (10) - zondag 13 juli: Gérardmer - Mulhouse,

Warming-up, samen met pleogmaat Simon Gerrans. (Foto Jens Keukeleire)

Hoe heb je de zes cols van vandaag bedwongen?

“Toegegeven: op de limiet. Tijdens de eerste klim was het lastig door de vele aanvallen om mee te zijn met de vluchtgroep. Op de tweede klim kwam die dan tot stand maar werd er constant een goed tempo gereden. Maar telkens op de laatste kilometers had ik toch wel pijn…”

Le Tour de Jens (10) - zondag 13 juli: Gérardmer - Mulhouse,

Warming-up. (Foto Jens Keukeleire)

Morgen staat er een loodzware klimdag op het programma, met zeven cols waaronder vier van eerste categorie. Wat is het plan om die te overleven?

“Mijn tactiek is om tekens zo lang mogelijk aan te klampen. Omdat ik weet: als je te vroeg afhaakt, wordt het nog lastiger omdat je op het einde voluit moet gaan om nog binnen tijd aan te komen. Eenmaal ik dan moet lossen, probeer ik een groep te vinden. Want alleen is het zeer moeilijk om in zo’n situatie nog binnen tijd aan te komen.”

Le Tour de Jens (10) - zondag 13 juli: Gérardmer - Mulhouse,

Jens Keukeleire voor de start in Gérardmer. (Foto Belga)
© BELGA

De eerste volle week van de Tour zit erop. Wat is je tussentijdse balans?

“Vanmorgen kreeg ik ook al eens die vraag. Toen zei ik: het is al heel plezant geweest, maar het kan zijn dat ik daar vanavond anders op antwoord. (lacht) Maar hoewel het een erg lastige dag was, ben ik nog altijd blij dat ik hier mag zijn.”

Recupereer goed en bedwing morgen al die cols!

(Olivier Neese)

Morgen, maandag 14 juli : Mulhouse – La Planche des Belles Filles (161,5 km)