Laurens Sweeck pakt zijn vierde zege van het seizoen in Maldegem

Laurens Sweeck haalde het voor David van der Poel en Tim Merlier. © Coghe
Redactie KW

De 24-jarige Laurens Sweeck (Corendon-Circus) heeft woensdag de 12de editie van de Parkcross in Maldegem gewonnen. Sweeck haalde het na een solo die hij inzette in de vierde laatste ronde. David van der Poel werd tweede en Tim Merlier derde.

Na de Jingle Cross, de Clif Bar Cross van Vegas en de GP Neerpelt was het voor Sweeck zijn vierde zege van het seizoen. Kersvers wereldkampioen Wout Van Aert kwam niet aan de start in Maldegem. Hij geniet na het behalen van zijn derde wereldtitel op rij van een korte vakantie. Ook Mathieu van der Poel paste voor de Parkcross. De Nederlander kreeg af te rekenen met maag- en darmklachten.

Ex-Europees kampioen, Toon Aerts, schoot het best uit de startblokken in Maldegem en legde meteen een hoog tempo op. Bij een tempoversnelling van David van der Poel konden enkel Tim Merlier en Aerts gepast reageren. Dit drietal trok naar de balkenpartij waar Tim Merlier als enige sprong. Maar het tempo bij de driekoppige leidersgroep slonk plots en zo trok een zeer omvangrijke kopgroep met 15 renners de tweede ronde in.

Michael Vanthourenhout toont zicht

Het sein dan voor vicewereldkampioen Michael Vanthourenhout om te verdapperen. Hij ranselde de kopgroep met een snedige demarrage uit elkaar en achter de West-Vlaming sloegen Van der Poel, Merlier en Aerts de handen in elkaar. Halfcross kreeg Vanthourenhout het gezelschap van Van der Poel, Aerts en Sweeck. Laatstgenoemde had zo een prachtige inhaalbeweging afgerond na een mindere start. Maar ook Merlier, Tom Meeusen en Quinten Hermans sloten voorin aan.

Net voor het aanvatten van de vierde laatste ronde viel Vanthourenhout letterlijk en figuurlijk weg uit de kopgroep en gaf op. Sweeck versnelde en sloeg meteen een kloof. Achter hem werd er net iets teveel naar elkaar gekeken waardoor de achterstand op Sweeck alsmaar aandikte. Sweeck trok de slotronde in met een voorsprong van 25 seconden op zeven achtervolgers. De strijd voor de dichtste ereplaats was ongemeen hard met tal van demarrages.

Uiteindelijk konden Merlier en Van der Poel een kloofje slaan op de rest en in een sprint met twee was de Nederlander sneller dan Merlier. Tom Meeusen werd vierde voor Toon Aerts. Laurens Sweeck volgt zo Mathieu van der Poel op als eindlaureaat van de Parkcross.

Top 10

1. Laurens Sweeck

2. David van der Poel

3. Tim Merlier

4. Tom Meeusen

5. Toon Aerts

6. Dieter Vanthourenhout

7. Lars van der Haar

8. Quinten Hermans

9. Daan Soete

10. Felipe Orts

(Belga/MF)

Bekijk hieronder de volledige uitslag:

Heren Elite.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier