Kristof Vandewalle dicht bij ritzege in Giro

© BELGA
Redactie KW

In de achtste rit van de Giro was een hoofdrol voor Kortrijkzaan Kristof Vandewalle (Trek) weggelegd. Op de laatste klim leek onze landgenoot even op weg naar de zege, maar hij werd uiteindelijk nog gegrepen. Benat Intxausti (Movistar) won de etappe met twintig seconden voorsprong op zijn landgenoot Mikel Landa (Astana). Alberto Contador behoudt de roze leiderstrui.

Het peloton kreeg voor het eerst in deze Giro regen over zich heen. In deze tweede rit met aankomst bergop was het voortdurend klimmen geblazen door het middengebergte van de regio Molise en dat inspireerde blijkbaar het peloton om al meteen een hoog tempo op te leggen. Niet zonder gevolgen, want het peloton brak in twee stukken. De eerste groep bestond uit zo’n 50 renners met daarin alle favorieten, behalve rozetruidrager Alberto Contador.

Na al dat geweld in de openingsfase was het tijd om even te verpozen. Daarvan profiteerde Steven Kruijswijk om na ongeveer 60 km in de aanval te trekken. De renner van LottoNL-Jumbo sloeg meteen een kloof van twee minuten en hoewel 12 renners in de tegenaanval gingen, duurde het bijzonder lang vooraleer hij het gezelschap kreeg van twee medevluchters: de Colombiaan Betancur en de Italiaan Pellizotti. Kristof Vandewalle maakte op 78 km van de finish ook nog de aansluiting. Hun maximale voorsprong liep op tot bijna 10 minuten.

Achter hen volgde een groepje met Bongiorno, Niemiec, Danielson, Intxausti, Zakarin, Finetto, Gavazzi, Reichenbach en Samoilau. Zij bleven lange tijd op 1:30 hangen.

Slotklim

Aan de voet van de slotklim naar Campitello Matese, intussen had Pellizotti voorin moeten lossen, bedroeg de voorsprong van het trio nog 5 minuten op het peloton. Het was Carlos Betancur die de debatten opende op 11,3 km van de top. Hij werd echter meteen gecounterd door Kruijswijk, die de Colombiaan voorbijsnelde en alleen op zoek ging naar de overwinning. Vandewalle moest aanvankelijk lossen, maar slaagde er nog in om terug naar Betancur te rijden en hem zelfs voor bij te gaan. Lange tijd schommelde het verschil tussen onze landgenoot en Kruijswijk tussen de 15 en 30 seconden, maar finaal zakte Vandewalle terug.

In de achtergrond hadden Intxausti en Reichenbach zich ontdaan van hun medevluchters. Ze reden naar Kruijswijk, die zijn ritzegedroom op vier km van de top zag uiteenspatten.

Favorieten

In het peloton met favorieten bleef het lange tijd windstil. Pas op vijf km, op het steilste stuk van de klim, bestookte Fabio Aru als eerste de gehavende Alberto Contador. Die ging op de trappers staan en maakte, met toch enige moeite, de sprong naar de Italiaan, net zoals Richie Porte en, voor het eerst in deze Giro, Rigoberto Uran die blijkbaar hersteld is van zijn verkoudheid. Ook Mikel Landa, ploegmaat van Aru, maakte nog de aansluiting. Het vijftal keek elkaar het wit uit de ogen, maar niemand verdapperde. Enkele renners, onder wie Jurgen Van den Broeck, slaagden erin om terug te keren.

Vooraan versnelde Intxausti op 3,2 km van de top, hij liet Reichenbach achter. De Spanjaard van Movistar zou solo naar de finish rijden en zijn tweede ritoverwinning in de Giro grijpen (zijn vorige dateert van 2013). Intussen reed Landa weg uit het groepje met favorieten, maar hij kwam te laat voor de dagzege en zou als tweede finishen.

Voor het overige spaarden de favorieten elkaar. Enkel Aru deelde nog een prikje uit, vlak voor het ingaan van de slotkilometer. Porte nam over, ook Contador, Uran en Cataldo sloten nog aan. Van den Broeck moest het hoofd buigen en zou nog 18 seconden verliezen op het vijftal en als 16e finishen, voor ploegmaat Maxime Monfort. Die kwam 18 seconden later als 17e over de streep. Aru won uiteindelijk het sprintje om de vierde plaats.

In de stand behoudt Contador de roze trui. De Spanjaard telt nu vier seconden voorsprong op Aru. Van den Broeck schuift op in het klassement en is nu 16e, op 2:47 van Contador. Monfort is 17e op 3:14.

Zondag staat de negende etappe op het programma, een rit over 215 kilometer tussen Benevento en San Giorgio del Sannio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier