Koninginnenrit Baloise Belgium Tour geannuleerd na zware valpartij

De situatie na de zware valpartij. © BELGA
Redactie KW

Een zware valpartij in de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour zorgde ervoor dat de koers werd geannuleerd.

Twee motards die het peloton wilden voorbijrijden, kwamen ten val en werden in de groep gekatapulteerd met een immense valpartij tot gevolg. Deze richtte een ware ravage aan. Onder de voornaamste slachtoffers waren Pieter Jacobs (Crelan-Vastgoedservice), Jesper Asselman, Berden De Vries en Barry Markus (Roompot-Oranje Peloton), Tony Hurel (Direct Energie), Loïc Chetout (Cofidis), Jaap de Man (Team 3M), Frederik Ludvigsson (Giant-Alpecin), Frederik Frison en Stig Broeckx (Lotto-Soudal). Vooral laatstgenoemde, in Kuurne-Brussel-Kuurne ook al eens van de sokken gereden door een motard, was er erg aan toe.

Dirk Demol: “Renners zijn aangeslagen”

Dirk Demol.
Dirk Demol.© KW

De renners van Trek-Segafredo kwamen er allen met de schrik vanaf na de massale val in de Baloise Belgium Tour. “Ikzelf heb de valpartij niet gezien maar ik hoorde van mijn renners dat er plots motards in het peloton sloegen”, verduidelijkt ploegleider Dirk Demol. “De valpartij heeft wel een impact gehad op mijn renners. Die zijn enorm stil. Een heel spijtig ongeval en het is terecht dat de koers werd geannuleerd. Het peloton is andermaal zeer aangeslagen. De jongens hadden geen zin meer om nog verder te rijden. Begrijpelijk. Ik hoorde meteen op radio-tour dat het geen gewone valpartij was. Naar ik vernam zijn er enkele motards in de groep terechtgekomen. Let wel, wij hebben die mobiele seingevers nodig. Blijkbaar reden ze op een fietspad waarna ze om de een of andere reden plots de controle over hun voertuig verloren en zo het peloton ingingen.”

“Het is spijtig genoeg niet de eerste keer dat dit het geval is. Je kan je natuurlijk de vraag stellen of op dat moment, in volle afdeling, het peloton voorbij moest worden gereden. Of er morgen gekoerst wordt weet ik nog niet, maar ik denk van wel.”

Jens Debusschere: “Veel meegemaakt met de ploeg”

Jens Debusschere
Jens Debusschere© BELGA

na de zware val van zijn ploegmakker en vriend Stig Broeckx. Die werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Aken overgevlogen. Het is voorlopig gissen hoe het met hem is gesteld.

“Wij hebben de laatste tijd met de ploeg al heel veel meegemaakt”, zucht de renner van Lotto-Soudal. “Ik wil nu graag weten hoe Stig eraan toe is. Dat net Stig dit weer moet tegenkomen. Hij heeft de laatste tijd al heel wat pech gehad. Ik hoop dat Stig weer snel in orde komt. Er werd door de renners al snel beslist om niet meer verder te koersen. Dit alles voelt zeer vies aan. Ik zit met schrik op de fiets. Nu maar afwachten dat het de goede kant opgaat met Stig. Momenteel staat mijn hoofd zeker niet op koersen“, aldus de ex-Belgisch kampioen.

Baptiste Planckaert: “Motards namen te veel risico”

Baptiste Planckaert
Baptiste Planckaert© BELGA

Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), de blauwe trui in de Baloise Belgium Tour, was zaterdagmiddag getuige van de zware valpartij die een einde maakte aan de de derde rit. “De motards hebben te veel risico genomen”, was de 27-jarige wielrenner na afloop van mening.

Het incident vond plaats na vijftig kilometer bij de afdaling van de Mont Rigi. Een pak wielrenners gingen tegen de vlakte nadat twee motards op het peloton waren ingereden.

“Twee motards wilden het peloton, dat tegen ongeveer 75 km/u reed, inhalen”, deed de Kortrijkzaan zijn verhaal. “Maar de eerste motor ging aan het slippen in een plas modder en sleurde de tweede mee in zijn val. Ze kwamen terecht in een groep renners wat een immense valpartij veroorzaakte.”

“De motards namen te veel risico’s want ze wisten dat het peloton aan hoge snelheid reed”, oordeelt Planckaert. “Enkele toetersignalen hadden deze valpartij kunnen voorkomen. Dan was het peloton gewaarschuwd geweest en zouden de renners uit de weg zijn gegaan.”

(Belga/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier