Klaas Lodewyck stopt volgend jaar met wielrennen

Klaas Lodewyck hangt volgend jaar sowieso de fiets aan de wilgen. © a-Coghe
Redactie KW

Klaas Lodewyck (BMC) uit Kortemark is nog altijd niet teruggekeerd in competitie na zijn hartproblemen. De 27-jarige renner hoopt om dit jaar nog drie à vier afscheidskoersen te rijden en stopt volgend seizoen definitief met professioneel wielrennen.

De renner van BMC mocht niet van start gaan in de Giro wegens hartproblemen. Problemen waarmee hij ook in 2014 lange tijd aan de kant stond en waarvoor hij een operatie onderging in het najaar van 2014. Hij hervatte de competitie en reed ook enkele wedstrijden in 2015. Lodewyck leek weer op de goede weg te zijn, maar een routine-onderzoek vlak voor de Giro bracht aan het licht dat de hartproblemen nog niet volledig van de baan waren. Een nieuwe operatie werd uitgevoerd. Lodewyck hoopte te hervatten op het BK eind juni en ten laatste in de Ronde van Wallonië, maar zijn terugkeer verloopt niet zoals hij wenst.

Kleine hartritmestoornissen

“Ik moest na die operatie opnieuw een test ondergaan of alles in orde was”, legt hij uit. “Maar die test leverde niet het gewenste resultaat op. Er was nog altijd sprake van kleine hartritmestoornissen. De dokter denkt dat ik misschien te snel opnieuw ben beginnen trainen en stelde voor om een periode van rust in te lassen. Midden september weet ik meer en hoop ik op groen licht van de dokter om nog enkele koersen te rijden dit jaar, maar daarna houdt het op.”

Klaas Lodewyck vormt al lang een paar met Femke Herygers.
Klaas Lodewyck vormt al lang een paar met Femke Herygers.© a-Coghe

Klaas Lodewyck stopt volgend seizoen met professioneel wielrennen. “Die onzekerheid, die ontgoocheling iedere keer opnieuw is zwaar om dragen“, klinkt het bij de Kortemarkenaar. “Ik heb overlegd met mijn ouders en de beste oplossing is gewoon om te stoppen met koersen. Er zou al een wonder moeten gebeuren opdat alles opnieuw 100 procent in orde komt. Ik hoop alleen dat ik nog groen licht krijg om enkele wedstrijden, drie à vier koersen, te rijden dit jaar. Want ik wil niet op zo’n manier afscheid nemen van het wielrennen, maar in de koers zelf.”

Toekomst bij BMC?

Lodewyck wil niet volledig uit het wielrennen stappen. “In de voorbije koersen, zoals bijvoorbeeld in de GP Cerami en in de London Prudential Ride, was ik mee in de ploegwagen”, zegt hij. “Ik weet nog niet goed of er een functie open staat bij BMC en welke ik dan wel zou kunnen uitoefenen, maar ik proef nu alvast al even van het leven naast de fiets, maar toch nog in het team. Ik hoop dat ook in de toekomst te kunnen doen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier