Klaas Lodewyck hoopt te kunnen hervatten op BK na hartoperatie

© FOTO GINO COGHE
Redactie KW

De renner werd eind mei voor de tweede keer geopereerd aan zijn hart. Die operatie verliep goed en Lodewyck traint al enkele weken opnieuw, met een chip in de borst.

In juli van vorig jaer werden hartritmestoornissen vastgesteld bij Lodewyck. Hij kwam daarop niet meer in competitie en liet zich in het najaar opereren. Nadien kreeg hij groen licht om opnieuw te fietsen en reed hij ook heel wat wedstrijden dit seizoen, maar bij een routinecontrole vlak voor de Giro, waar hij normaal zou starten, stelde de cardioloog vast dat Lodewyck toch nog één procent risico op een hartfalen liep. Hij onderging een tweede operatie op 27 mei. “Ik heb altijd geweten dat een tweede operatie een mogelijkheid was, maar natuurijk was het wel schrikken en balen toen het nieuws kwam”, aldus Lodewyck daarover.

Een chip, ingeplant onder mijn huid, moet alles van mijn hart registreren. In het begin hinderde het me nog wat, maar nu voel ik het al bijna niet meer

Om in het BK te mogen starten moet Lodewyck nog groen licht krijgen van de dokter en vervolgens moeten nog wat papieren in orde gebracht worden voor de UCI. “Ik voel me goed en werk mijn trainingen af”, aldus Lodewyck maandagmiddag. “Vorige week werd een chip ingeplant onder mijn huid, ter hoogte van mijn hart, aan mijn rechterborst. Die moet alles van mijn hart registreren, daaruit kan de dokter dan conclusies trekken. Het is een chip ongeveer zo groot als een luciferdoosje. In het begin hinderde het me nog wat, maar nu voel ik het al bijna niet meer. Het gevoel op training is goed, maar dat is geen garantie. Ik voelde me voor de Giro ook perfect gezond. Ik hoop volgende week op een goede afloop, zodat ik de competitie kan hervatten. Is het niet op het BK, dan in de Ronde van Oostenrijk.”

Lodewyck probeert niet te veel stil te staan bij eventueel slecht nieuws. “Je mag daar niet aan denken. De kans bestaat, maar ik probeer nu gewoon zo goed mogelijk te trainen en mijn schema’s af te werken. De eerste testen na de operatie waren goed, maar het is natuurlijk altijd afwachten wat er gebeurt bij maximale prestaties. Ik probeer dat op trainingen te simuleren en volgende week weten we meer.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier