Kenny Constant zet stap in het onbekende in Ronde van Namen

Kenny Constant mocht in Lichtervelde de zegebloemen in ontvangst nemen. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Kenny Constant (25) staat vooral bekend als een specialist van het West-Vlaamse (regionale) werk, maar komende week slaat de Ichtegemse eliterenner zonder contract een nieuwe weg in met deelname aan de Ronde van Namen. “Een stap in het onbekende.”

Kenny Constant is vanaf mei een andere en vooral meer performante coureur geworden. Na een vermeend perfecte winter had hij gehoopt dat dit sportieve genoegen hem al eerder te beurt zou vallen. Zijn tweede plaats in het clubkampioenschap leek de toon te zetten, maar…

“Wanneer de conditie optimaal is, slaat Murphy toe”, filosofeert Kenny. “Tijdens de aansluitende werkweek stootte ik de linkerknie tegen een vrachtwagen en de pijn was nauwelijks te harden. Toch wilde ik niet kleinzerig zijn en dus trainde en koerste ik gewoon verder alsof er geen vuiltje aan de lucht was.”

Heilzame massages

“Aan de lucht niet, aan de knie helaas wel. In Gent-Staden koerste ik louter op kracht uit het rechterbeen. Een scheurtje in de patellapees van de linkerknie speelde almaar meer op. Ik mocht vier weken niet trainen en nam daarna, ongedurig als ik was, de draad te heftig herop met een blessure in de hamstring tot gevolg. Een weekend zonder competitie en ingewonnen advies deden mij beseffen dat koersen véél meer is dan louter fietsen. Heilzame massages en gerichter trainen deden wonderen.”

“Minder fanatiek trainen voerde mij frisser en scherper naar de finales”

En inderdaad, vanaf mei voltrok zich de kentering. Eerst nog met bescheiden toptienplaatsen maar gaandeweg klom Kenny op de uitslagenladders.

“De warmte was daarin een belangrijke toegevoegde waarde”, zegt Kenny.

Een hele opluchting want hij zat ermee dat hij aan zijn sterk 2017 (de helft van zijn koersen bij de eerste tien, waarvan zelfs twee dozijn in de top vijf, waarbij weliswaar slechts één overwinning in Marke eind augustus) geen vervolg leek te kunnen breien, waardoor hij voor de buitenwereld als een one year wonder kon overkomen.

“Onderweg ging het nochtans aardig vooruit maar in de finale ontbeerde ik vaak reserves om af te ronden”, verduidelijkt Kenny. “Minder fanatiek trainen voerde mij frisser en scherper naar de finales voor de strijd om de vette prijzen.”

Verjaardagsbloemen

Zelfs de openingszege liet niet al te lang meer op zich wachten. Die bleek als het ware ideaal getimed, zowaar daags voor zijn 25ste verjaardag. De Ichtegemse garnierder haalde het in Oostende, waar hij de vorige jaren al op ereplaatsen uitkwam, van de Australiër Nicholas White en Giel Bruyneel. Veertien dagen later won hij ook in Gistel (voor de Spanjaard Pablo Alonso Montes en Cedric Defreyne) en weer elf dagen later in Lichtervelde (voor Jaron Wydooghe en Angelo Vandaele).

Daarmee heeft Kenny zijn langjarig gemiddelde opgelijst en het is de bedoeling om dat zegecijfer tijdens de resterende twee maanden nog wat verder op te drijven.

Vijf dagen koersen

Meubelen Gaverzicht-Glascentra Deerlijk ging mee in zijn opgang en stuurt hem uit naar de Ronde van Namen van woensdag 4 tot en met 8 augustus.

“Voor mij is dit een stap in het onbekende”, bekent Kenny ootmoedig. “Vijf dagen koersen op een rij is mij nog niet te beurt gevallen. Goed dat dit samenvalt met mijn jaarlijks verlof. Benieuwd hoe ik daar uitkom: versterkt of afgepeigerd. Ik hoop op het eerste zodat ik ook een rol van betekenis kan spelen in het aansluitende kampioenschap van België in Stabroek, waar ik er in 2017 als West-Vlaamse vice-kampioen niet aan te pas kwam.”

“Hoe het ook uitdraait: op mijn 25ste wil ik mezelf niets meer wijsmaken: de beroepscategorie is voor de meeste betere beloften al te hoog gegrepen, wat zouden ze dan zien in een 25-jarige?”

Misschien moet Kenny zich wat dat betreft spiegelen aan Gianni Marchand, die een nog latere roeping is gebleken en met wie hij de jongste twee seizoenen duidelijke gelijkenissen vertoont die hij graag zou doortrekken.