Kemmelberg is 50 meter kasseien rijker

Redactie KW

De wielrenners en wielertoeristen kunnen voortaan weer hun hartje én hun hartslag ophalen met de kasseihelling van de Kemmelberg.

De Kemmelberg is opnieuw open voor alle verkeer. De voorbije maanden waren er werken aan de westkant van de beroemdste West-Vlaamse kasseienbult om de Franse oorlogsmonumenten beter zichtbaar te maken en visueel ook op één rechte lijn te plaatsen. De Berghazen uit Westouter gingen dinsdag de nieuwe Kemmelberg testen. “Het rijdt allemaal zoveel makkelijker dan voorheen, maar het blijft wel de zwaarste helling van Vlaanderen”, klonk het. “Jazeker, zwaarder dan de Koppenberg en de Paterberg.”

Het blijft wel de zwaarste helling van Vlaanderen

De Westouterse Berghazen Marc Devos, Wim Vanhaelewyn, Marino Sarrazin, Jos Massin, Bert Haghedooren en Xavier Goudenhoofdt waren wel verrast als ze net aan de top en het Frans monument den Engel een extra kasseistrook onder de wielen krijgen. “De Kemmelberg is na de werken plots 50 meter langer geworden”, klinkt het.

De heraanleg van de Kemmelberg doet de Berghazen niet echt opkijken naar de beide oorlogsmonumenten. “Het eerste deel tot aan het Frans massagraf loopt dan wel op asfalt maar is best lastig en eemaal de kasseien beginnen zit je met je hoofd tussen het stuur zodat je echt geen oog hebt voor den Engel. Wielertoeristen die de berg niet kennen zullen wellicht wel meer aandacht hebben voor wat zich hier in de eerste wereldoorlog afspeelde.”

Frank Hoste : blijft een droom om tijdens de tweede doortocht de Kemmelberg van aan het Frans kerkhof te nemen

De nieuwe Kemmelberg heeft ondertussen ook al de aandacht getrokken van de organisatoren van Gent-Wevelgem, koersdirecteur Frank Hoste voorop. “Het blijft voor mij een droom om tijdens de tweede doortocht de Kemmelberg van aan het Frans kerkhof te nemen, afdalen zouden we dan doen via dezelfde weg als we bij de beklimming vanuit het dorp doen.”

Deze parcourswijziging klinkt alvast veel belovend voor de wielerliefhebbers en voor de uitbater van de aan de voet gelegen horecazaak Au Chalet. “Er is in de koers altijd volk waar de renners naar omhoog moeten rijden. De voobije jaren is het hier in de zaak wel druk maar het mag natuurlijk altijd wel wat drukker”, zegt uitbater Simon Sergier die de ondertussen wel merkt hoe sterk het oorlogstoerisme leeft in Heuvelland. “Maar de wielertoeristen stoppen hier maar zelden. Zij die afdalen langs de westkant willen zo vlug mogelijk beneden zijn en zij die klimmen willen zo vlug mogelijk boven zijn.”

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier