“Karel van Wijnendaele draait zich om in zijn graf”

Noël Maes, uiterst links, tijdens de beklimming van de Muur begin jaren '70. © GF
Redactie KW

Noël Maes (67) uit Heule is een gewezen wielertoerist. Hij vindt het heel erg dat de Ronde van Vlaanderen niet meer door West-Vlaanderen rijdt.

Noël fietste vroeger tochten als wielertoerist, al doet hij dat nu niet meer. De Ronde van Vlaanderen volgde hij altijd. “Ik ging regelmatig kijken als ze niet ver van huis voorbij kwamen. “Ik ging nog naar de Muur en naar de Molenberg maar volgt de Ronde nog meer op televisie.” Noël lag met de band die hij aanbracht van Heulenaar Gerard Debaets, die twee keer de Ronde won maar praktisch niet bekend was, aan de basis voor het op gang komen – onder impuls van onder meer Patrick Jolie van ‘Heule, dorp van de Ronde’ en van ‘Heule Rondt’.

Een Ronde van Vlaanderen zonder West-Vlaanderen, dat kan toch niet. Historisch zijn West- en Oost-Vlaanderen de plaatsen waar de Ronde voorbij komt, en niet Antwerpen. Alle Flandriens kwamen uit West- en Oost-Vlaanderen.”

Voormalig wielertoerist Noël Maes.
Voormalig wielertoerist Noël Maes.© GF

“De start was nog in Gent en in Brugge, dat kan toch niet in Antwerpen! Ze nemen ook de Muur – die ze ooit verloochend hebben – weer op. Hun uitleg is dat het gemakkelijker naar de Muur rijden is vanuit Antwerpen. Dat is larie! Ze zouden dan beter niet meer over de Ronde van Vlaanderen spreken maar hem in het Engels ‘Flanders Classics’ – de naam van hun organisatie – noemen.”

Geld en macht

Voor Noël was het alvast een schok dat de ronde onze provincie niet meer doorrijdt. “Er was al een tijdje sprake van, maar er werd niet gedacht dat het toch zou gebeuren. Als je dan nog leest dat Brugge zelfs niet de kans kreeg om te bieden, weet je zeker dat enkel geld, belangen en macht een hoofdrol spelen.” Jan Gheysen heeft gelijk als hij schrijft over ‘het verraad van de Ronde’. Ik vrees dat stichter Karel van Wijnendaele, die uit Torhout kwam, zich nu omdraait in zijn graf!”

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier