Kan Jens Keukeleire net als vader Patrick Belgisch kampioen worden?

Redactie KW

Het was dit voorjaar niet het meest succesvolle seizoensbegin ooit van Jens Keukeleire. Net voor de start van de Vlaamse wielerweek, met als hoogtepunt de Ronde van Vlaanderen, verzeilde de Brugse prof in de lappenmand en weg was datgene waarop hij zo zijn hoop had gevestigd. Samen met Jens en papa Patrick, Belgisch badmintonkampioen bij de masters, blikken we terug en vooruit.

Je had je je voorseizoen waarschijnlijk anders voorgesteld?

Jens Keukeleire: “Tja, zulke zaken gebeuren nu eenmaal. Het was niet de eerste maal dat ik ziek werd, maar het viel natuurlijk in de slechtst mogelijke periode, zo net voor de klassiekers. Achteraf beschouwd heb ik er mij relatief snel kunnen overzetten en mijn focus op de toekomst gelegd.”

Een eerste prijs viel nogal snel met je overwinning in de Ronde van België.

Jens: “Ik stond niet aan de start met het idee dat die wedstrijd voor mij zou zijn. Maar aangezien ik hem vorig jaar won, wist ik dat er mogelijkheden waren. Vanaf de eerste rit voelde het goed aan, maar het was afwachten hoe alles verliep en of ik op het juiste moment kon toeslaan.”

“Er is opnieuw een kasseirit in de Tour en die heb ik zeker aangekruist”

“Na mijn ziekte in het voorjaar ben ik mij ook gaan bezighouden met mijn positie op de fiets. Bij Lotto-Soudal rijd ik met andere fietsen en als ik in de Ronde van België kans wilde maken, moest ik zeker top zijn in de tijdrit. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ook in de Dauphiné schrok ik van mezelf. Ik werd er zelfs achtste in de proloog. Enkel jammer van die tweede rit. In een chaotisch wedstrijdeinde heb ik de verkeerde keuze gemaakt. Weg was meteen mijn kans op winst.”

Patrick, hoe heb jij de beginjaren van Jens als wielrenner beleefd?

Patrick Keukeleire: “Eigenlijk was Jens een voetballer, maar door een zware blessure – hij scheurde zijn gewrichtsbanden en kon niet geopereerd worden, omdat hij nog niet volgroeid was – moest hij die carrière stopzetten en ging hij een jaar of drie roeien. Op een zaterdag is hij vertrokken met mijn fiets en ging hij met een kameraad de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen rijden. Zonder specifieke training reed hij het volledige parcours uit en nam hij alle hellingen zonder van zijn fiets af te stappen. Dat was al een prestatie op zich. Het duurde dan ook niet lang vooraleer hij zich aansloot bij de Brugse Velosport, als tweedejaarsnieuweling. Maar zijn grote doorbraak kwam er pas in zijn derde jaar als belofte bij Soenens. Toen won hij praktisch alles waar hij aan de start kwam.”

Jens Keukeleire, op de foto met zoontje Lou, wordt in augustus voor de tweede keer vader. (Foto Belga)
Jens Keukeleire, op de foto met zoontje Lou, wordt in augustus voor de tweede keer vader. (Foto Belga)© BELGA

Er is wel een prestatie die jij wel al geleverd hebt, maar Jens nog niet. Dan denk ik aan een Belgische titel, want jij bent regerend kampioen in het badminton. Hoe ben je daarmee begonnen?

Patrick: “Ik speel al vanaf mijn 18de en ben zelfs jaren A-speler geweest. Hoewel ik relatief laat ben beginnen te spelen, kon ik mij toch nog een tiental jaar handhaven in de hoogste klasse. Maar nu speel ik bij de veteranen en dit jaar behaalde ik de Belgische titel. (knipoogt) Het is nu aan Jens om dat ook eens voor elkaar te krijgen, hé”

Het parcours van het BK in Binche is met klimmen en kasseien. Is dat iets voor jou, Jens?

Jens: “Ik denk het wel. Het zal wel lastig zijn, maar ik denk niet dat er in België een parcours kan uitgetekend worden waarbij ik moet vaststellen dat het niets voor mij is. Ik rijd goed bergop en hier zijn er geen Alpencols te vinden, hé.”

Maar eerst is er dit weekend de Elfstedenronde in Brugge. Tijd voor revanche nadat je vorig jaar naast de zege greep?

Jens: “Ik ga er toch voor zorgen dat het een mooie finale wordt. Vorig jaar was ik ontgoocheld toen het net niet lukte. We hadden met de nationale ploeg goed doorgetrokken op de kasseien van Houtave en geprobeerd om een schifting door te voeren.”

“Zondag in de Elfstedenronde ga ik ervoor zorgen dat het een mooie finale wordt”

“In de finale waren er twee scenario’s mogelijk. Ofwel constant wegspringen totdat je met een viertal overblijft, ofwel blijven zitten en rekenen op de sprint. Ik heb beide opties uitgeprobeerd, maar kwam daardoor te kort in de sprint. Dit jaar gaan we niet meer zulke fouten maken.”

Na het BK volgt jouw derde Tour de France. Met ambitie?

“Zeker en vast. Vorig jaar kon ik een tweetal toptienplaatsen bemachtigen en ik voelde mij goed in dat circus. Dit seizoen zijn de eerste acht ritten iets voor onze ploeg. Er is opnieuw een kasseirit en die heb ik in rood aangestipt. Maar het wordt zeker niet eenvoudig. Na de Tour is er het EK in Glasgow dat ik graag zou rijden. Maar het is afwachten, want ik word in die periode voor de tweede maal papa.” (GD)