Jury voor Ethische Praktijken veroordeelt ‘billenbanner’ E3 Harelbeke

Redactie KW

De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) heeft woensdag de billenreclame van de wielerwedstrijd E3 Harelbeke als ‘denigrerend voor de vrouw’ beoordeeld.

Op de bannerfoto was te zien hoe een grijpgrage hand richting welgevormd vrouwenachterwerk gaat. “We inspireerden ons op wielrenner Peter Sagan, die op het podium van de Ronde van Vlaanderen in de billen van het bloemenmeisje kneep en dat twee jaar geleden ook deed op ons podium. De slogan verwijst naar dat voorval en is een ludieke knipoog”, zei woordvoerder Jacques Coussens toen. De reclame kreeg een lawine van kritiek over zich heen waarop de organisatie zelf de campagne eind februari al stop zette.

17 klachen

De JEP kreeg in totaal zeventien klachten over de affiche voor de 58ste editie van de wedstrijd, op vrijdag 27 maart. De JEP vond dat het getoonde mannelijke gedrag in de reclame ‘denigrerend en oneerbiedig is ten opzichte van de vrouw’. Nog volgens de jury ‘instrumentaliseert deze reclame de vrouw tot lustobject’. De JEP heeft de adverteerder daarop verzocht de reclame niet meer te verspreiden, maar stelde wel vast dat de campagne eind februari werd stopgezet. Eind februari bood de organisatie ook publiekelijk zijn excuses aan.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier