Junior Vito Braet trekt sterk voorjaar door in de zomer

Vito Braet is de laatste weken op dreef, want hij won drie van zijn laatste vijf koersen. (Foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

Vito Braet (17) is de voorbije weken niet af te stoppen. Van zijn vijf laatste koersen won de Zwevezelenaar er drie en finishte hij twee keer als vierde. Daarmee bevestigt de junior van Forte Young CT zijn sterk oorjaar.

Het voorjaar van Vito Braet was er één om U tegen te zeggen. Tiende in Kuurne-Brussel-Kuurne, vierde in Zepperen-Zepperen, 12de in Nokere Koerse, vijfde in Damme-Moerkerke, 21ste in Gent-Wevelgem en vierde in de Ronde van Vlaanderen. Mooie adelbrieven voor de 17-jarige Zwevezelenaar. “Mijn voorjaar was zeker niet slecht, met mijn vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen als uitschieter”, blikt Vito terug. “Alleen spijtig dat ik in de Paddestraat ten val kwam en een barstje in mijn pols opliep. In de finale van de Ronde voelde ik nog niets, pas ‘s avonds begon het op te zwellen. Daardoor moest ik dus noodgedwongen rust inlassen en miste ik Paris-Roubaix. Heel jammer. Of ik het verwacht had om zo sterk aan het seizoen te beginnen? Ergens wel, want ik voelde mij in de winter al goed.”

De beste, na Evenepoel

Enkele weken nadat Vito de competitie hervatte, toonde hij zich eind mei op het Belgisch kampioenschap – na de ongenaakbare Remco Evenepoel – the best of the rest. “Die tweede plaats op het BK in Lacs de L’Eau d’Heure is ook een prestatie die me bijblijft, want we kregen er een zwaar parcours voorgeschoteld. Daar heb ik getoond dat ik bergop heel wat verbeterd ben. En met Remco aan de start zat er niet meer in dan die tweede stek. Ik heb er dus het maximum uitgehaald.”

“Op het BK heb ik getoond dat ik bergop heel wat verbeterd ben”

“Eerder op het seizoen had ik al gemerkt in de wedstrijden van de Nations Cup dat ik progressie geboekt had. Zo werd ik zowel in de eerste rit van de Trophée Centre Morbihan als in de Saarland Trofeo zesde. Telkens unieke ervaringen, want daar krijg je de kans om je met je leeftijdsgenoten uit het buitenland te meten. Het niveau ligt in die koersen heel hoog. Een groot verschil met de wedstrijden in België. Hier moet je vooral zelf de koers maken, terwijl het in het buitenland vooral aanklampen is”, aldus de Zwevezelenaar, die in september aan zijn zevende jaar elektriciteit aan het KTA in Torhout begint.

De junior van Forte Young CT plukt alvast de vruchten van zijn inspanningen, want hij is de voorbije weken niet af te stoppen. Hij won eind juli de Johan Museeuw Classic in Gistel en was daarna goed voor winst in de kermiskoersen in Torhout en Dadizele. Hij is zaterdag dus één van de favorieten voor winst in de interclub in Ingelmunster. “Mijn seizoen is al geslaagd, maar ik hoop deze vorm in de resterende koersen nog te kunnen verzilveren. Te beginnen zaterdag in Ingelmunster. De omloop is niet van de zwaarste, maar het moet zeker mogelijk zijn om mee te doen voor de zege. Vorig seizoen werd ik er al negende. Bovendien is het plezant om zo dicht bij huis te kunnen koersen.”

Beloftendebuut bij EFC

Volgend seizoen maakt Vito zijn beloftendebuut bij EFC-L&R-Vulsteke. “Het eerste jaar is vooral om bij te leren, maar ik hoop me toch al af en toe eens te tonen. De huidige eerstejaars hebben bewezen dat het mogelijk is”, besluit Vito, die momenteel tweede staat in WestSprint. “Het wordt moeilijk om Alex Vandenbulcke nog in te halen (hij telt 84 punten voorsprong, red.), want hij heeft veel punten gepakt in een Spaanse ronde. Op die manier heeft hij me ook voorbij gestoken. Maar ik zal mijn best doen om hem het vuur aan de schenen te leggen.”