Junior Gerben Kuypers strandt op zucht van BK-podium

© Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Op de Belgische kampioenschappen veldrijden in Koksijde heeft Jarno Bellens goud behaald bij de juniores. Witse Meeussen en Niels Vandeputte vervolledigden het podium. Streekrenner Gerben Kuypers uit Ramskapelle (Nieuwpoort) viel net naast het podium.

Gerben Kuypers noemde Koksijde al jaren geleden, toen hij nog bij de aspiranten croste, zijn droomparcours en dat zette hij in de openingsronde van dit BK nog eens extra in de verf. De zoon van ex-renner Nico ging er als een speer vandoor en nam de eerste zandstroken zo vlot dat hij geen enkele concurrent meer in zijn wiel moest dulden. Alleen ploegmaat Witse Meeussen, topfavoriet Jarno Bellens en Niels Vandeputte konden hun wagonnetje nog aanhaken. Laatstgenoemde kende even later echter pech en moest de rol lossen.

Vandeputte kon in volle finale echter weer komen aansluiten en toen Kuypers in het zand over de kop ging, vond Bellens het moment rijp om solo zijn kans te gaan. Het was de juiste keuze, want in de slotronde hield hij nipt stand. In de sprint voor zilver en brons tuimelde Kuypers nog van het podium. De ontgoocheling na afloop was immens.

Vermoote tweede eerstejaars

Jelle Vermoote uit Pervijze eindigde knap als zesde, waarmee de pion van Team Mahieu-Kona-Vandermeeren zich tot tweede beste eerstejaarsjunior (na Witse Meeussen) kroonde. “Ik was gestart voor een toptienplaats, omdat ik in dit sterk deelnemersveld niet al te hoge verwachtingen wilde hebben. Ik kende echter een goede start en kon me meteen in de eerste tien nestelen. Op een bepaald moment had ik zelfs uitzicht op de vijfde plaats, maar in de sprint moest ik nog eentje voor me dulden. Hier kan ik mee leven”, aldus Vermoote, die getraind wordt door zijn peter, ex-renner Geert Vermoote.

Junior Gerben Kuypers strandt op zucht van BK-podium
© Foto Coghe

Ook top tien voor Dewulf

Maxim Dewulf uit Sint-Eloois-Winkel werd achtste. Een opsteker voor de renner van Callant-Doltcini, want na een sterk seizoensbegin sukkelde hij de voorbije weken met gezondheidsproblemen. “Ik ben veel ziek geweest, maar dit is goed voor het vertrouwen. Ik heb lang voor de vijfde plaats kunnen strijden, maar een foutje in de zandstrook brak me zuur op.”

Eerstejaars Wyseure toont zich

Joran Wyseure uit Lichtervelde werd twaalfde. Geen onaardige prestatie van de eerstejaars (vierde van zijn leeftijd in de uitslag), die de laatste weken duidelijk een stijgende vormcurve toont. “Ik ben tevreden, natuurlijk. Vooraf hoopte ik op de top twintig. Neen, meer zat er niet in, denk ik. Ik stond wel pas op de derde startrij en was niet echt goed weg, maar deze twaalfde plek doet heel erg veel deugd.”

Yente Peirens uit Desselgem, in 2016 als eerstejaarsnieuweling nog Belgisch kampioen in Lille en twaalf maanden geleden goed voor brons in Oostende, moest vreden nemen met een verre ereplaats. “Natuurlijk had ik hier graag een stuk dichter geëindigd, het liefst in de buurt van iemand als Witse Meeussen met wie ik als nieuweling nog elke week voor de zege streed. Maar ik heb het blijkbaar iets moeilijker om me aan de nieuwe categorie aan te passen. Het is wat het is. Ik blijf rustig en ga ervan uit dat ik als tweedejaars weer op mijn oude niveau kan terugkeren.”

Jasper Dejaegher uit Gistel werd 17de, Nicolas De Smet uit Waregem 19de.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier