“Julien Vermote zal nooit IJzeren Briek worden. En dat is jammer”

© BELGA
Tom Vandenbussche

198 renners aan de start van de Tour de France. Daarbij vier West-Vlamingen. Jens Debusschere won dit jaar Dwars door Vlaanderen, maar over hem wordt op Franse wegen amper gesproken. Sep Vanmarcke is een van de beste voorjaarsrenners ter wereld, maar ook hij komt zelden ter sprake. Net als Serge Pauwels, twaalf maanden geleden nochtans een van de grote smaakmakers in de bergen.

En dan heb je nog de vierde, Julien Vermote. Onderdeel van wereldteam Etixx-Quick.Step. Ploegmaat van topsprinter Marcel Kittel. Van de Ierse finisher Daniel Martin. Van drievoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. En van het nieuwe Franse wonderkind Julian Alaphilippe. U begrijpt het. Ook over Vermote wordt in Frankrijk niet gesproken. Nog veel minder dan de drie andere provinciegenoten aan de start. Of om in het eigen woorden te zeggen: hij zal er de IJzeren Briek, de beste West-Vlaamse profrenner van het jaar, niet door worden.

De ideale renner

Nochtans zou dat wel eens het geval mogen zijn. Laat de organisatoren een prijs geven voor de renner met het meeste aantal kilometers op kop van het peloton, Vermote zou vooraf gegarandeerd met de nodige sterren gequoteerd worden. Laat de Tourdeelnemers zelf een renner noemen van wie ze zijn sleurwerk in dienst van een kopman het meest appreciëren, Vermote zou sowieso veelvuldig ter sprake komen. Laat Patrick Lefevere uit alle Tourrenners zijn ideale ploeg samenstellen, Vermote zou ongetwijfeld in aanmerking komen om als eerste op het blad van zijn CEO te worden geplaatst.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Dat heeft een reden: Vermote is immers een machine. Zijn ploegleider bij de beloften, Wim Feys, roemde Vermote omwille van zijn fenomenale souplesse tijdens een tijdrit. En onlangs legde een jurylid van de IJzeren Briek het in onze krant veelzeggend uit: leg de Vermoteur aan en hij blijft een halve dag draaien.

26 interclubs

Julien Vermote won als jeugdrenner 35 wedstrijden, onder te verdelen in negen kermiskoersen en 26 (!!!) interclubs. Hij werd Belgisch kampioen op de weg en in het tijdrijden en won tijdritten in binnen- en buitenland. Als prof won de naar Kortrijk uitgeweken Stasegemnaar, nog altijd maar 26, in vijf en een half jaar tijd drie keer: het eindklassement van de Driedaagse van West-Vlaanderen, de kermiskoers in Desselgem en een rit in de Ronde van Groot-Brittannië. Bij de troepen van Etixx-Quick.Step is Vermote vooral een gewaardeerde knecht.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Julien Vermote wordt dit jaar geen IJzeren Briek. Dit jaar niet, volgend jaar niet en meer dan waarschijnlijk ook de jaren daarna niet. En dat is jammer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier