Julien Vermote ook na etappe 5 nog altijd leider in Groot-Brittannië

08/09/16 om 20:22 - Bijgewerkt om 20:22

Jack Bauer (Cannondale-Drapac) heeft donderdag de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië (cat. 2.BC) gewonnen.

Julien Vermote ook na etappe 5 nog altijd leider in Groot-Brittannië

© BELGA

Na 194,5 kilometer van het Welshe Aberdare naar het Engelse Bath (Somerset) was de 30-jarige Nieuw-Zeelander de snelste van een kopgroepje van vier, dat net uit de greep van het peloton bleef. De Fransman Amaël Moinard werd tweede, de Brit Erick Rowsell derde. Jens Debusschere sprintte naar de zevende stek.

Julien Vermote (Etixx - Quick-Step), maandag winnaar van de tweede rit, behield de gele leiderstrui. De 27-jarige West-Vlaming heeft zes seconden voor op de Brit Stephen Cummings en 1:03 op diens landgenoot Ben Swift. Xandro Meurisse is op 1:08 zesde.

Na een nerveus koersbegin tekenden rond kilometer 30 vier renners present in de vroege vlucht: Jack Bauer, Jonathan McEvoy, Amaël Moinard en Erick Rowsell. Wat later zouden ze ook nog het gezelschap krijgen van Javier Moreno. Maximaal reden ze 6:15 voorsprong bij elkaar. Het peloton besloot om in te grijpen op 50 kilometer van het einde, toen de bonus nog ruim vijf minuten bedroeg. Ondanks het werk van LottoNL-Jumbo, Lotto Soudal en Etixx - Quick-Step telden de vluchters op 16 kilometer nog bijna twee minuten voorsprong. André Greipel besefte dat het nipt zou worden om de koplopers te grijpen en kwam zelf vooraan postvatten om zijn deel van het werk te doen.

Toen Moinard op een hellend stuk in de finale even aan de boom schudde, moest McEvoy de anderen laten rijden. Ook Moreno trok op 500 meter in de aanval, maar tevergeefs, het was Bauer die zich de snelste toonde en zijn vijfde profzege boekte, de eerste dit seizoen.

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!