Julien Vermote loodst Marcel Kittel naar eerste ritwinst in deze Tour

Julien Vermote (tweede in rij) aan het werk. © Belga
Redactie KW

Marcel Kittel (Quick-Step) heeft zondag de tweede etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven.

Na 203,5 kilometer tussen Düsseldorf en Luik was Kittel in een massaspurt sneller dan Arnaud Démare (FDJ), André Greipel (Lotto Soudal) en Mark Cavendish. Geraint Thomas (Sky) blijft leider.

Meteen na de start van de eerste etappe in lijn van de Tour, trokken vier renners op pad voor de vlucht van de dag. De Amerikaan Taylor Phinney (Cannondale) was de vreemde eend in de bijt bij de Fransen Boudat (Direct Energie), Pichon (Fortunéo) en Offredo (Wanty-Groupe Gobert). Hun voorsprong bedroeg maximaal een kleine drie minuten. Het peloton was immers vastbesloten er een eerste sprintersetappe van te maken.

Op een kleine 30 km van de aankomst werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij. Uittredend winnaar Froome (Sky) en Bardet (AG2R) waren de bekendste slachtoffers, maar konden snel opnieuw hun weg vervolgen. Met Phinney en Offredo werden de laatste koplopers ingehaald op iets meer dan een kilometer van de aankomst. In de daaropvolgende massasprint leek Kittel te ver te zitten. Maar de Duitser slaagde er – zonder hulp van zijn ploegmaats – toch nog in vooraan te komen. Hij zette Démare en Greipel op een lengte en won.

Vermote opnieuw aan de bak als luxeknecht

Julien Vermote had flink zijn deel in de overwinning van ploegmaat Kittel. De renner uit Kortrijk reed zo goed als de hele rit mee op kop van het peloton om het verschil met de koplopers te overbruggen. Vermote eindigde als 165ste. Pieter Vanspeybrouck werd zondag 12de, Guillaume Van Keirsbulck eindigde als 22ste, Jens Keukeleire werd 63ste en Serge Pauwels 117de.

Maandag wacht de renners een verraderlijke etappe door de Ardennen. Tussen startplaats Verviers en de aankomst in Longwy zitten 212,5 kilometers. De aankomst is op een klimmetje van 1,6 kilometer.

Uitslag tweede rit

1. Marcel Kittel (Dui/QST) de 203.5km in 4u37:06

2. Arnaud Démare (Fra/FDJ) op 0:00

3. André Greipel (Dui/LTS) 0:00

4. Mark Cavendish (GBr/DDD) 0:00

5. Dylan Groenewegen (Ned/TLJ) 0:00

6. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:00

7. Ben Swift (GBr/UAD) 0:00

8. Nacer Bouhanni (Fra/COF) 0:00

9. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:00

10. Peter Sagan (Slk/BOH) 0:00

12. Pieter Vanspeybrouck (Bel/WGG) 0:00

22. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 0:00

39. Frederik Backaert (Bel/WGG) 0:00

50. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 0:00

52. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

55. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:00

63. Jens Keukeleire (Bel/ORS) 0:00

64. Thomas Degand (Bel/WGG) 0:00

68. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:00

78. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:00

81. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:00

93. Jan Bakelants (Bel/ALM) 0:00

117. Serge Pauwels (Bel/DDD) 0:00

165. Julien Vermote (Bel/QST) 01:00

166. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 01:00

191. Dimitri Claeys (Bel/COF) 09:49

Rit 2 van minuut tot minuut

0 km: Nog 196 starters voor de eerste rit in lijn van deze Tour, na de opgaves van Alejandro Valverde (Movistar) en Ion Izagirre (Bahrein-Merida) door een val in de openingstijdrit. Deze tweede etappe voert de renners over 203,5 kilometer van het Duitse Düsseldorf naar het Belgische Luik en is in principe gemaakt voor de sprinters.

1 km: De eerste vlucht is meteen de goede: Thomas Boudat (Direct Energie), Laurent Pichon (Fortuneo) en Taylor Phinney (Cannondale) zijn de eerste aanvallers van de dag, Yoann Offredo van het Belgische Wanty-Groupe Gobert sluit als vierde en laatste renner zijn wagonnetje aan.

6 km: Op de eerste van twee beklimmingen van vierde categorie, de Côte de Grafenberg, komt Phinney als eerste voorbij op de top en neemt hij zo het enige bergpunt. Het peloton heeft al 2:19 achterstand en wordt aangevoerd door de Belgen Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Julien Vermote (Quick-Step) in dienst van hun Duitse spurters André Greipel en Marcel Kittel.

17 km: Maximumvoorsprong voor de vier vroege vluchters: 3’25”.

32 km: Een derde opgave in deze Tour: de Australiër Luke Durbridge (Orica-Scott) houdt het na zijn val van zaterdag voor bekeken.

74 km: Het begint stevig te regenen. In het peloton krijgen de Belgische sprintersploegen de steun van Katusha, Dimension Data en FDJ, in steun van Alexander Kristoff, Mark Cavendish en Arnaud Démare.

83 km: Boudat is de snelste van de vluchters aan de tussenspurt in Mönchengladbach. Hij houdt Phinney af. Kristoff wint het spurtje voor de resterende punten in het peloton.

155 km: Na een regenachtig en winderig maar saai middenstuk van de etappe rijdt de Tour via Kelmis een kletsnat België binnen. Het peloton heeft 2:16 achterstand op de vroege vlucht. De Gendt en Vermote rollen nog steeds de mouwen op.

173 km: Massale valpartij voorin het peloton. Chris Froome (Sky) en Romain Bardet (Ag2r) zijn de belangrijkste slachtoffers, maar kunnen snel hun weg verderzetten. In het peloton gaat het tempo omlaag.

180 km: Dankzij het werk van de ploegmaats van Froome en Bardet, waaronder een sterke Oliver Naesen, komen de twee klassementsrenners terug aansluiten bij de hoofdmacht. Froome heeft een gescheurde broek en wisselt van fiets.

183 km: Op de top van de Côte d’Olne, de tweede helling van vierde categorie van de dag, sprint Phinney in extremis voorbij Pichon en verzekert hij zich zo van minstens één dag in de bolletjestrui. Froome komt na zijn fietswissel terug aansluiten in het peloton.

193 km: Resterende vluchters Phinney en Offredo hebben tien kilometer voor de finish nog een voorsprong van 49 seconden. Offredo wordt beloond met de Prijs van de Strijdlust.

202 km: Pas bij het ingaan van de slotkilometer worden de twee vluchters ingehaald door het peloton. Dat wordt geleid door een sterke trein van Lotto Soudal, aangevoerd door Tiesj Benoot.

203 km: Sonny Colbrelli begint als eerste aan de spurt, maar de Duitser Marcel Kittel (Quick-Step) werkt zich vanuit verloren positie naar voor en pakt de tiende Tourritzege uit zijn loopbaan. De Fransman Arnaud Démare (FDJ) is tweede, de Duitser André Greipel (Lotto Soudal) derde. Kittel komt ook aan de leiding in het puntenklassement, maar Geraint Thomas (Sky) behoudt de gele trui als leider van het algemene klassement.

(Belga)