Julie Van De Velde is benieuwd naar de eerste koersen van 2018

Julie Van De Velde, in 2017 goed voor brons op het BK tijdrijden, begint straks aan haar tweede campagne. © Foto Lotto Soudal Ladies/facepeeters
Redactie KW

Bijna twee jaar geleden behaalde ze nog knap brons op het BK veldlopen, maar door aanhoudend blessureleed besloot Julie Van de Velde om de spikes op te bergen. Voortaan zou ze op een fiets door de modder ploeteren. En ook dat deed de 24-jarige Aartrijkse niet onaardig, want begin 2017 werd ze tiende op het BK, in het veldrijden deze keer. Het was echter pas toen ze aan het wegseizoen begon dat haar talent helemaal boven water kwam drijven.

Het was wel degelijk Van De Veldes bedoeling om zich op het veldrijden te focussen, maar al na één seizoen mochten die plannen de koelkast in. De logische reden daarvoor waren haar uitstekende prestaties op de weg en meer specifiek in het tijdrijden. Julie Van De Velde won meteen bij haar tijdritdebuut de testtijdrit in Montenaken, behaalde zilver op het PK tijdrijden in Ruddervoorde-Baliebrugge en was eind juni in Chimay ook goed voor brons op het BK. Ze mocht enkele keren mee met de nationale ploeg naar het buitenland en versierde halverwege het seizoen een transfer naar Lotto Soudal Ladies. Samen met haar ploeggenotes verbleef de tijdritspecialiste van 2 tot en met 11 februari in het Spaanse Benicassim. Daar werd de laatste hand gelegd aan haar voorbereiding op het wegseizoen.

Ik voel wel dat mijn basis een pak breder is, maar ik zal pas na de eerste koersen weten waar ik sta

“Ik kan met een positief gevoel terugblikken op deze tiendaagse”, opent Van De Velde. “Het was mijn eerste stage met de ploeg en de groepssfeer zat er wel goed in. Maar we hebben natuurlijk vooral hard getraind en veel kilometers afgemaald. Al kreeg ik wel af te rekenen met keelpijn, waardoor ik het een paar dagen rustiger aan moest doen. En ook het weer viel wat tegen. We moesten een paar trainingsessies op de rollen in de regen afwerken en het was er behoorlijk koud. Tijdens een bepaalde beklimming zijn we zelfs sneeuw tegengekomen, op 500 meter hoogte. Nu ja, ik heb vernomen dat het in België niet veel beter was”, glimlacht Van De Velde.

Mooi programma

Ook de rest van de winter is goed verlopen voor de tijdrijdster. “Het is de eerste keer dat ik me toeleg op het wegseizoen, dus ik ben benieuwd wat dat zal geven. Ik voel wel dat mijn basis een pak breder is, maar ik zal pas na de eerste koersen weten waar ik sta. Het eerste deel van mijn programma ligt al grotendeels vast en er staan enkele mooie koersen op”, geeft Van De Velde aan.

Julie Van De Velde, in 2017 goed voor brons op het BK tijdrijden, begint straks aan haar tweede campagne.
Julie Van De Velde, in 2017 goed voor brons op het BK tijdrijden, begint straks aan haar tweede campagne.© Foto Lotto Soudal Ladies/facepeeters

“Zo mag ik met de Strade Bianche. over twee weken al meteen deelnemen aan een WorldTourkoers. Ook de tijdritten vormen weer een belangrijk doel. Ik heb mijn nieuwe tijdritfiets al eens mogen bewonderen en die ziet er best wel mooi uit. Een extra motivatie om er stevig in te vliegen”, besluit de kinesiste. (BVS)