Jonas Rickaert: een extra jaartje in de knusse wachtkamer

Jonas Rickaert (links) reed in de voorbije Zesdaagse van Gent aan de zijde van de Nederlander Roy Pieters, zoon van bondscoach Peter Pieters. Het duo eindigde als achtste en won vijf nevennummers. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Jonas Rickaert werd met zijn Nederlandse sidekick Roy Pieters achtste in de Zesdaagse van Gent op dertien ronden van het winnende duo Kenny De Ketele-Moreno De Pauw.

Jonas was daar best tevreden mee. “Ik won een vijftal nevennummers en mijn tijden waren scherper dan een jaar geleden. Progressie dus. In de finale hebben we nog geprobeerd om in de stand op te schuiven, maar dat was ook het plan van Otto Vergaerde-Nick Stöpler en Gerben Thijssen-Leif Lampater. Ook ons puntentotaal (218, red.) overtrof dat van november 2017.” Jonas houdt het dus allemaal nauwgezet bij, waaruit blijkt dat hij veel ernstiger met zijn vak bezig dan een minderheid ten onrechte vermoedt.

Nog geen Worldtour

Een doorlopende goednieuwsshow, waarmee Jonas Rickaert aan zijn laatste kalme dagen van het tussenseizoen begon. Daarna komt het allemaal weer in een stroomversnelling met Spaanse stages: eerst in Mojacar (11-19 december) en aansluitend in Calpe (19-29 december). Na twaalf dagen in de heimat is er van 10 tot 20 januari 2018 de traditionele ploegstage in Calpe. “Neen, ik ben niet ontgoocheld dat ik een seizoen langer in de knusse wachtkamer van Sport Vlaanderen-Baloise moet vertoeven”, weerlegt Jonas. “Het zal mijn rijpingsproces ten goede komen. Een overstap naar een WorldTour-team was overigens op geen enkel ogenblik aan de orde. Het waren outsiders die mij al in de gewaden van Lotto-Soudal of Quick.Step Floors zagen rijden. Of ik er mij klaar voor achtte? Het is niet aan mij om zich daarover uit te spreken. Feit is dat er met Marc Sergeant noch Patrick Lefevere contacten waren. Voor hen ben ik allicht nog niet overtuigend genoeg geweest. Ik ga er wel alles aan doen om daar tegen de herfst van 2018 verandering in te brengen. Het brengt ook met zich dat ik er in de Zesdaagse van Gent 2018 allicht opnieuw bij zal zijn. Ja, ik doe dat graag en ik voel dat het mij beter maakt als coureur. Het anticipeert ook een te langdurige rustperiode na het wegseizoen.”

“Ik zal er in 2018 allicht opnieuw bij zijn in de Zesdaagse van Gent”

Focus op voorjaar

“Mijn programma 2018 zal zowat een copy-paste zijn van 2017”, weet Jonas. “Er zit weliswaar geen Wereldbekermanche in Cali meer tussen. Het zal opnieuw beginnen in de Ster van Bessèges en doorlopen tot en met Paris-Roubaix. Ik hoop een beter voorjaar te realiseren en van een val in de Ronde van Vlaanderen gespaard te blijven. Die reed ik toch nog uit als 94ste, net als Paris-Roubaix waarin ik evenwel buiten tijd finishte. In beide klassiekers hoop ik behoorlijk op te schuiven. Sommigen zien daar voor mij op termijn een hoofdrol weggelegd. Ook de ingekorte Dwars door Vlaanderen van Roeselare naar Waregem spreekt mij aan.”

Bondgenoot

Het mag voor Jonas gerust allemaal in barslechte weersomstandigheden verlopen. “Dat die mijn natuurlijke bondgenoten kunnen zijn, bewees ik in de Grote Prijs Marcel Kint van Zwevegem. Daar behaalde ik, na mijn eerdere zege in 2016 in Lede, mijn tweede overwinning als contractrenner. In Zwevegem werd het een heroïsche 74ste editie. Voor mij was het een heel emotioneel moment toen ik mijn bloemen kon schenken aan mijn oma, die in het woonzorgcentrum ter hoogte van de finish verblijft. Ik hoop dat er volgend jaar weer minstens één overwinning bij komt”, besluit de toekomstige inwoner van Beveren-Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier