Johny Vansevenant schrijft de ultieme Merckx-biografie

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Wielerauteur en Wetstraatjournalist Johny Vansevenant schreef een lijvig boek over de grootste wielrenner aller tijden die dit jaar 70 werd.

Eerste minister Charles Michel, oud-bondscoach Paul Van Himst, minister Kris Peeters, minster Hilde Crevits, heel wat oud-ploegmaten, echtgenote Claudine, broer en zus Michel en Micheline en uiteraard Eddy Merckx zelf tekenden present op de boekpresentatie van ‘Eddy Merckx, de biografie’ in hotel Metropole in Brussel.

“Dé ultieme biografie”, noemde minister Guy Van Hengel het boek van Vansevenant tijdens de presentatie. “Het omvat alle belangrijke momenten uit de wielerloopbaan van Eddy Merckx. Johny heeft van dit boek, ik kreeg de eer om het vooraf al te lezen, een machtig mooi opus gemaakt. Naast de kampioen Merckx, leer je de mens Eddy ook kennen in al zijn facetten.”

Ik kreeg de eer om Eddy 14 uur lang te interviewen

Het boek is het resultaat van getuigenissen van familieleden, bondgenoten, tegenstrevers, zijn echtgenote, gesprekken met de broer en zus van Eddy Merckx, zijn sportbestuurder Bob Lelangue, verzorger Guillaume Michiels, urenlang opzoekwerk in oude magazines en kranten en uiteraard ook gesprekken met Merckx zelf.

“Ik kreeg de eer om Eddy 14 uur lang te interviewen”, aldus Vansevenant. “Eddy bezorgde me een unieke inkijk in zijn leven. Hij blikte terug op zijn jeugd en carrière, hoe hij de Kannibaal werd. Zo geeft hij verrassende commentaar over zijn eerste Tour de France, blikt hij terug op zijn betwiste positieve dopingcontrole in Savona en legt hij ons bijvoorbeeld uit hoe het komt dat hij zo vaak won. Maar liefst 525 officiële overwinningen. Het valt moeilijk te verklaren, maar Eddy licht een tipje van de sluier en vertelde me dat hij een natuurlijke hematocriet had die dicht tegen de 50 aanlag, met andere woorden een grote motor had, een fenomaal recuperatievermogen dat hij van Moeder natuur gekregen had en hij ook letterlijk een groot hart had dat veel bloed kon pompen, van belang in een duursport.”

Eddy Merckx: “Mooi naslagwerk van Johny”

“Als ik zelf mijn biografie zou schrijven, zou mijn familie er zeker in aan bod komen”, verklaarde Merckx zelf. “In dit boek komen ze uitgebreid aan het woord. Ik denk dat het een mooi naslagwerk is over mijn carrière en mijn leven. Of het dé ultieme biografie is? Daar kan ik zelf het antwoord niet op geven”, klinkt het bij de Kannibaal. “Misschien verschijnen er nog wel boeken over mijn leven. Ik heb graag meegewerkt aan dit verhaal. Johny en ik kunnen het goed met elkaar vinden en hij heeft uren tijd met me doorgebracht om een juist beeld te schetsen. Ook ploos hij andere boeken, magazines en kranten na om alles in perspectief te kunnen plaatsen, elk detail te kennen van mijn carrière en mijn leven. Hij was er echt gepassioneerd mee bezig, jaren aan een stuk.”

(Belga)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen

>> Het boek omvat 416 pagina’s, bevat nooit gepubliceerde foto’s uit het familie-archief en veel actiebeelden. Het werd uitgegeven door Uitgeverij Kannibaal en kost 35,95 euro. Er is ook een Franstalige versie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier