Joeri Calleeuw is klaar om te vlammen met nieuwe ploeg

Joeri Calleeuw (tweede van rechts) en zijn ploegmaats bij het pas opgerichte Shifting Gears-Geldhof. © Foto Coghe
Stijn Moerman

Na drie seizoenen bij de profs is Joeri Calleeuw (32) opnieuw van de partij bij de elite zonder contract. De naar Oostende uitgeweken Zedelgemnaar doet dat in de kleuren van het nieuwe Shifting Gears-Jielker Geldhof en is gemotiveerd om als vanouds te schitteren. Met zijn tweede plaats in Gent-Staden van afgelopen weekend is hij alvast in stijl aan zijn seizoen begonnen.

In de traditionele opener van het West-Vlaamse wielerseizoen moest een sterke Calleeuw alleen Benjamin Verraes voor zich dulden. “Ik hoop opnieuw veel te kunnen winnen, zowel in kermiskoersen als in interclubs. Het wordt uiteraard niet gemakkelijk, maar het moet lukken als ik mijn normale niveau haal. Ik kijk er alvast naar uit. De voorbije seizoenen in Franse loondienst moest ik te veel koersen rijden waarin ik op voorhand wist dat ik er niets te zoeken had. Het in dienst rijden bij Veranda’s Willems was meer mijn ding. Maar nu zit ik met Shifting Gears-Jielker Geldhof opnieuw bij een fantastische ploeg en is de goesting groot”, aldus Joeri, die zich in 2011 en 2014 tot Belgisch kampioen bij de elite zonder contract kroonde.

Ideale mix

Joeri stelt even zijn (West-Vlaamse) ploegmaats, allen elite zonder contract, voor.

Alexander Alonso: “Samen met Hakim Verbeure de oprichter van deze ploeg. Met een fiets rijden kan hij zeker en vast. Ik ben benieuwd wat hij kan in zijn debuutseizoen bij de elite zonder contract. In augustus gaan we de Ronde van Tenerife rijden, waar Alexander van afkomstig is.”

Jean-Pascal Bolle: “Ik ken hem nog niet zo goed, maar ik denk dat het voor Jean-Pascal ook zijn eerste jaar bij de elite zonder contract is (hij pikte de voorbije twee seizoen al geregeld enkele koersen mee, red.) Voordien was hij vooral actief in granfondo’s. In Bottelare zat hij nog in het peloton, wat wil zeggen dat hij in vorm is, want er reden maar 40 renners de koers uit.”

Dries Claes (Damme): “Hij was de voorbije jaren actief in de nevenbonden en is gemotiveerd. Hij rijdt heel rap en kon wringen in het peloton. Het viel mij op dat hij in Bottelare veel vooraan in het peloton zat. We zullen op hem kunnen rekenen als er eens een gaatje moet gedicht worden.”

Bjorn De Decker: “Een bekende naam in het wielerpeloton. Hij wou er dit seizoen van bij de start staan en ik heb al gevoeld dat dat het geval zal zijn (De Decker won vorig weekend meteen een regionale wedstrijd in de provincie Luik, red.). Hij rijdt al heel rap. Met zijn lichaamsbouw is hij meer voor de zware koersen in de (Vlaamse) Ardennen.”

Hans Dekkers: “De huidige nationale kampioen van Nederland bij de elite zonder contract en gewezen profwielrenner. Hij heeft een mooie carrière achter de rug en is ondertussen 36 jaar oud, maar is nog altijd enorm gemotiveerd. En hij is net als Hakim heel snel aan de meet. Wees dus maar zeker dat hij voor enkele zeges zal zorgen dit seizoen.”

Michiel Minnaert: “Hij komt ook uit het granfondocircuit en is een echt lichtgewicht, gemaakt voor de heel zware koersen. Het hooggebergte is zijn ding, maar daar rijden we natuurlijk niet veel. Maar hij zal er wel staan in de zware klimkoersen.”

Aloïs Mus (Brugge): “Hij heeft enorm goed getraind deze winter en heeft mij al verbaasd op training. Hij zal met plezier in dienst rijden, maar zal zeker ook zijn eigen kans mogen gaan.”

Michael Ossieur: “Michael ken ik nog niet zo goed, maar hij rijdt al jaren granfondo’s. Het wordt zijn eerste jaar als elite zonder contract en zal zijn mannetje staan.”

Hakim Verbeure (Brugge): “Hij zou wel eens de verrassing van het seizoen kunnen worden. Hij heeft vorig seizoen al bewezen dat hij zijn mannetje kan staan en zal dit seizoen zeker nog een stap zetten. Ik heb veel respect voor hem, want hij doet alles in combinatie met zijn winkel. Zo staat hij soms om 5.30 uur al op om te gaan trainen en zit na een hele dag werken soms nog eens op zijn fiets. In mijn ogen is hij even rap in de sprint als Timothy Dupont. Als we hem fris aan de meet krijgen, zal hij zeker zijn overwinningen meepikken.”

Bart Verhasselt: “Hij reed al bij de liefhebbers en kan een stukje rijden met de fiets. Geen winnaarstype, maar hij zal zeker een grote rol spelen in dienst van de ploeg.”

Jari Verstraeten: “Ik ken hem nog van bij Verandas Willems. Hij is nu wel wat op de sukkel met zijn achillespees, maar hij zal zeker sterk voor de dag komen als hij opnieuw fit is. Vorig jaar werd hij derde op het BK tijdrijden en daarom wil hij nu volop voor de titel gaan. Bovendien is hij ook niet traag aan de meet.”

Pieter Willems: “Op stage in Benidorm heb ik hem leren kennen en hij heeft een enorme motor. Alleen zijn techniek is niet zo goed, waardoor hij in de bochten veel plaatsen verliest en niet zo goed kan wringen in het peloton. Maar fietsen kan hij zeker. Hij won vorig jaar een koers in Doornik door 40 km op kop te vlammen, terwijl het peloton geen seconde dichter kwam. Sterk dus.”

Interclubs

Shifting Gears-Jielker Geldhof rijdt momenteel een twaalftal interclubs. “We zouden daar graag nog een paar grote koersen aan toevoegen. Organisaties die nog een plaatsje hebben en ons aan de start willen, mogen altijd contact opnemen met mij.”

(Stijn Moerman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier