Jens Keukeleire wint de spurt in de Vuelta: "Voor de ogen van mijn vrouw en zoontje"

01/09/16 om 18:05 - Bijgewerkt om 21:13

Bruggeling Jens Keukeleire (Orica-BikeExchange) heeft donderdag de twaalfde etappe in de 71e editie van de Ronde van Spanje gewonnen.

Jens Keukeleire wint de spurt in de Vuelta: "Voor de ogen van mijn vrouw en zoontje"

© Yuzuru SUNADA

De twaalfde etappe kende een snel eerste wedstrijduur en het duurde lang vooraleer een ontsnapping de zegen kreeg van het peloton. Pas op de top van de eerste klim van de dag: de Puerto de las Alisas slaagde een groep van zeven erin om weg te rijden: Peter Kennaugh, David Lopez Garcia, Darwin Atapuma, Kenny Elissonde, Gianluca Brambilla, Louis Meintjes en Romain Hardy. Veel voorsprong kregen ze evenwel nooit van het peloton, waarin Movistar de wedstrijd controleerde en de vluchters met 2:30 in het vizier hield.

Na een valpartij van Atapuma, voormalig drager van de rode trui in deze Vuelta, in de afdaling van de Alto La Escrita werd de groep van zeven herleid tot zes stuks en bergop zou ook Hardy moeten afhaken. Op 18 kilometer werden met Ellisonde en Lopez Garcia de laatste vluchters gegrepen aan de voet van de laatste klim van de dag, de Alto El Vivero.

Jens Keukeleire wint de spurt in de Vuelta: "Voor de ogen van mijn vrouw en zoontje"

© Yuzuru SUNADA

Het sein voor Dries Devenyns, zondag nog tweede in Oviedo na winnaar David De La Cruz, om een aanval op poten te zetten. Andrey Zeits en George Bennett counterden, maar zonder succes. Ook Matvey Mamykim en Mathias Frank waagden een poging, maar Devenyns ging snel en tot slot zou ook een aanval van Ben Hermans stranden. Hermans kreeg overigens meteen Alberto Contador op zijn wiel, waardoor de andere favorieten moesten reageren en hij niet weggeraakte.

In de afdaling volgde een nieuwe tegenaanval met Dani Moreno, Davide Formolo, Pierre Latour, David De La Cruz en Luis León Sanchez, die Frank, Mamykin en Bennett bijbeenden, intussen bleef Devenyns wel tussen de 20 à 30 seconden voorsprong behouden. De Oost-Vlaming stond evenwel voor een moeilijke opdracht, met vooral vlakke kilometers en op 1,3 kilometer werd hij gegrepen, eerst door drie renners, enkele hectometers verder door een klein peloton, waarin de organisatie ver zoek was. Keukeleire profiteerde van die chaos en won met enkele lengtes verschil.

Keukeleire zorgde voor de vierde Belgische ritzege in deze Vuelta. Gianni Meersman won de tweede en de vijfde etappe, Jonas Van Genechten de zevende. Voor Keukeleire is het de eerste overwinning in de WorldTour en de tweede seizoenszege. Midden juni won hij de openingsrit in de Ronde van Slovenië (2.1).

Delen

"Blij dat ik mijn kans gekregen én gegrepen heb"

De etappe door het Baskenland kende onderweg enkele beklimmingen, maar vooral het slot, met tweemaal de beklimming van de Alto de Vivero (5,3 km aan 6,7 procent) zorgde voor een zware finale, al lag de top wel op 13 kilometer van de finish, kansen dus ook voor snelle jongens. "De ploeg gaf me groen licht om mijn kans te gaan als ik dat laatste klimmetje zou overleven", deed Keukeleire zijn verhaal. "Ik ga niet beweren dat ik nog fris was op het einde, maar iedereen is moe na zo'n etappe. Toen ik dat klimmetje de eerste keer deed had ik het echt moeilijk en ik dacht niet dat ik de tweede keer nog vooraan zou zitten. Maar gelukkig voelde ik me de tweede keer beter bergop, dus ik moest gewoon mijn kans gaan en ik wist dat ik dan een sterke sprint zou kunnen rijden."

Jens Keukeleire wint de spurt in de Vuelta: "Voor de ogen van mijn vrouw en zoontje"

© Yuzuru SUNADA

Het was een chaotische sprint. Keukeleire zette van ver aan en won uiteindelijk nog met een mooie voorsprong. "Ik wist van bij de eerste passage aan de finish dat er wat tegenwind stond, maar toch ging ik nog vroeg aan, omdat ik niet wilde ingesloten geraken. Ik heb al een paar dagen die goede vorm te pakken. Ik was bij de snelsten van dat groepje dat nog overbleef, al is dat natuurlijk geen garantie op succes. Mijn vriendin en onze zoon (Lou, die vier weken geleden geboren is), zijn hier al een paar dagen van de partij. Een ritzege pakken, mijn eerste in een grote ronde voor hun ogen, is toch een speciaal gevoel. Nu verleg ik de focus terug. Het hoofddoel van de ploeg is een goed eindklassement met Johan Esteban Chaves en Simon Yates. Het is niet altijd gemakkelijk als renner in een ploeg met een paar klassementsrijders om een kans te krijgen. Ik ben blij dat ik die gekregen heb en het ook afgemaakt heb. Dit is mijn eerste overwinning in een grote ronde, ik zet een stap vooruit in mijn carrière. Ik weet hoe moeilijk het is om te winnen. In het begin van mijn carrière won ik vaker dan nu. Ieder jaar zet ik kleine stapjes vooruit. Die koersen die ik toen won, waren nationale wedstrijden, nu is het een zege in de WorldTour. Winnen vraagt tijd."

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!