Jens Keukeleire knap tweede in Gent-Wevelgem na Greg Van Avermaet

© BELGA
Redactie KW

Bruggeling Jens Keukeleire is zondagmiddag knap tweede geworden in de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Hij ging met olympisch kampioen Greg Van Avermaet naar de streep, maar moest het nipt afleggen in de sprint.

Van Avermaet haalde het na een race over 249,2 km tussen Deinze en Wevelgem in een sprint met twee voor Jens Keukeleire (Orica-Scott). De Slovaakse wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), de winnaar van 2013 en 2016, werd op enkele tellen derde.

Voor de 31-jarige Avermaet is het zijn tweede grote overwinning in drie dagen. Vrijdag zegevierde hij in de E3 Harelbeke. Ook Omloop Het Nieuwsblad won de Waaslander dit jaar.

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege ontsnapping van een groep van negen, bij wie Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). De voormalig Belgisch kampioen bleef met de Fransman Loïc Chetout (Cofidis) het langst vooruit. Op 40 km van de streep werd hij gegrepen. Daarna was het woord aan de favorieten.

Uit een elitegroep van veertien sprongen vijf renners weg, bij wie Keukeleire en Van Avermaet. Die twee versnelden op hun beurt op zo’n 14 km van de meet. Sagan, Terpstra en Andersen trachtten het gat te dichten maar schoten net tekort. Daarop sprintten de Belgen voor de zege. Sagan werd even later derde, drievoudig winnaar Tom Boonen zesde.

Jens Keukeleire (Orica Scott) en Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) gingen samen naar de finish.
Jens Keukeleire (Orica Scott) en Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) gingen samen naar de finish.© BELGA

Van bij de start lag het tempo bijzonder hoog. Toch trokken Preben Van Hecke, Hugo Houle, Ryan Mullen, Jay Thomson, Mark McNally, Loic Chetout, Christophe Masson, Dennis van Winden en Elmar Reinders na zowat 30 kilometer koers in de aanval. Tijdens het eerste wedstrijduur legden de renners maar liefst 50 kilometer af. De negen leiders mochten met een voorsprong van 8:13 beginnen aan de Catsberg, de eerste helling van elf in totaal.

Maar dan begon men in het peloton het tempo op te voeren. Bij de eerste beklimming van de Kemmelberg was de achterstand van de grote groep nog slechts 2:14 mede door het toedoen van onder meer Tom Boonen en Greg Van Avermaet die het pak op een lint trokken op die beruchte bult. Preben Van Hecke en Loic Chetout ontdeden zich op de daaropvolgende Monteberg van hun metgezellen en mochten na 189 kilometer de eerste ‘Plugstreet’, een zone onverharde weg, aansnijden. Het peloton volgde daar al op 1:20. De grote groep werd op sleeptouw genomen door drievoudig wereldkampioen veldrijden Zdenek Stybar.

Preben Van Hecke liet ook Chetout in de steek na de laatste ‘Plugstreet’, waarop diverse renners mechanische defect kenden en zo naar de achtergrond werden verwezen. In aanloop naar de laatste beklimming van de Kemmelberg werd Preben Van Hecke ingelopen en was alles te herdoen. Greg Van Avermaet stoof de helling op gevolgd door Peter Sagan en John Degenkolb. Niki Terpstra, Matteo Trentin en Edvald Boasson Hagen sloten na verloop van tijd aan bij de drie vluchters. En dat voorbeeld volgden nog eens acht renners met daarbij Oliver Naesen en Jens Keukeleire. Zo mochten 14 leiders aan de laatste 30 kilometer beginnen. Lotto-Soudal, dat opnieuw de juiste boot had gemist, regelde met onder anderen Jens Debusschere en Jürgen Roelandts de achtervolging.

Jens Keukeleire knap tweede in Gent-Wevelgem na Greg Van Avermaet
© BELGA

Het sein dan voor Jens Keukeleire om te gaan demarreren. Hij kreeg Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Niki Terpstra en Sören Kragh Andersen mee in steun. Tot Terpstra zijn beurt weigerde waardoor Van Avermaet en Keukeleire, op 15 kilometer van de finish, een kloof forceerden. Terpstra, Sagan en Andersen werden zo in de achtervolging gedrukt maar kregen evenwel steun van hun volgwagens die de renners uit de wind kwamen zetten waardoor de achterstand slonk naar 15 seconden. De twee bleven echter knokken en mochten hun dan ook onder elkaar uitmaken wie de 79e editie op zijn naam mocht schrijven. Greg Van Avermaet begon de sprint op kop en liet zich niet meer verschalken door Jens Keukeleire. Greg Van Avermaet volgt daarmee Peter Sagan op die het vorig jaar haalde van Sep Vanmarcke en de Rus Viacheslav Kuznetsov.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier