Jens Debusschere wint in Eurométropole Tour: “Op naar een mooi seizoenseinde”

© BELGA
Redactie KW

Jens Debusschere (Lotto Soudal) uit Dadizele heeft donderdag de eerste etappe van de 75e Eurométropole Tour (cat. 2.1) gewonnen.

Na 167,1 kilometer tussen La Louvière en Chièvres was de 26-jarige Debusschere, in 2013 eindwinnaar van de Eurométropole Tour, in de massasprint sneller dan de Nederlander Raymond Kreder en Timothy Dupont. Voor Debusschere is het zijn derde zege in twee weken tijd. In september won de renner van Lotto Soudal de GP van Wallonië en de Omloop van het Houtland.

Na 15 kilometer koers vormde zich een kopgroep met zes renners. Dat waren Arthur Vanoverberghe, Thomas Wertz, Christophe Prémont, Alexander Geuens, de Italiaan Simone Antonini en de Zuid-Afrikaan Jayde Julius. Christophe Prémont verzamelde onderweg de meeste punten voor het bergklassement en verzekerde zich zo van de rode trui.

Vier minuten bonus

Het zestal boekte een maximale voorsprong van vier minuten op de grote groep. Zij mochten de drie plaatselijke ronden, van elk 19,7 kilometer, aansnijden met nog 1:20 op het peloton. Daarin voerden vooral de renners van LottoNl-Jumbo en Tinkoff-Saxo het tempo op.

Op 25 kilometer van de meet was de hergroepering een feit. Dat was het sein voor Jelle Wallays, Kevin Van Melsen, Emiel Wastyn, Ludwig De Winter, de Fransman Olivier Le Gac, de Nederlander Pim Ligthart, de Italiaan Giuseppe Fonzi en de Duitser Jan Dieteren om, net voor het ingaan van de slotronde, een uitval op te zetten.

In volle finale verbrokkelde de kopgroep en op drie kilometer van de finish was een massasprint onvermijdelijk. De Lotto Soudal-ploeg zette zich op kop van het peloton en nam Jens Debusschere perfect op sleeptouw. Debusschere kwam er op het gepaste moment uit en haalde het van de rest van het pak.

“In volle voorbereiding op de sprint had ik nog vier man voor mij”, deed Debusschere zijn verhaal. “Sean De Bie, Tosh Van der Sande, Kenny Dehaes en Jürgen Roelandts maakten deel uit van mijn trein en dus wist ik dan al dat de andere ploegen er niet meer over gingen komen. We reden op een gegeven moment zelfs 75 kilometer per uur. Toen Jürgen Roelandts als laatste over bleef, versnelde die nog en had ik zelfs even moeite om hem te volgen. Maar het is toch gelukt om het af te maken.”

“Dit is een zege van de hele ploeg, hoed af”, vervolgde Debusschere. “Het was een ietwat speciale sprint, lichtjes bergaf. Ik vind dit een leuke koers, mede omdat het elk seizoen in de maanden september en oktober echt wel goed loopt voor mij. Ik was vorig jaar vier keer tweede in de Eurométropole Tour en ik ben daarom ook heel tevreden dat het nu ineens bingo is. Het is afwachten hoe het klassement eruit ziet. Misschien trekken we de kaart Jürgen Roelandts ofwel gaan we nog voor een tweede ritzege. Alles is nog mogelijk. Er komen nog schitterende koersen aan zoals Parijs-Tours. Ik wil nog een mooi einde aan het seizoen breien.”

Morgen aankomst in Poperinge

Vrijdag staat de tweede etappe op het programma, een rit over 192,2 km van het Franse Roubaix naar Poperinge. De etappe bevat in Heuvelland enkele pittige hellingen zoals de Rodeberg, de Zwarteberg en de Zandberg.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier