Jens Debusschere wint IJzeren Briek 2015

Tom Vandenbussche

Jens Debusschere heeft de IJzeren Briek gewonnen als beste West-Vlaamse profwielrenner van het voorbije jaar. Na een spannende strijd gaf de stem van de profs zelfs de doorslag. Debusschere haalde het uiteindelijk voor Yves Lampaert, Jelle Wallays en Serge Pauwels.

De IJzeren Briek is de nieuwe verkiezing van Krant van West-Vlaanderen voor de beste West-Vlaamse profwielrenner van het voorbije seizoen op de weg. Een jury van experts (Hans De Clercq, Niko Eeckhout, Patrick Lefevere, Johan Museeuw en Renaat Schotte) nomineerde tien renners uit de lijst van 34 namen, waarna de lezers en profs zelf mochten stemmen. De stem van jury en profs telde voor telkens 40 procent mee, terwijl de lezer 20 procent invloed had.

Regelmatig seizoen

Naast Debusschere raakten ook Jens Keukeleire, Yves Lampaert, Gianni Meersman, Serge Pauwels, Baptiste Planckaert, Sep Vanmarcke, Julien Vermote, Zico Waeytens en Jelle Wallays door de jurering. Debusschere stond er een heel seizoen, met een ritzege in Tirreno-Adriatico en solowinst in de Grote Prijs van Wallonië als uitschieters. Daarnaast was hij in zo goed als elke Vlaamse voorjaarsklassiekers goed voor een toptiennotering, sloofde hij zich in de Tour uit voor een succesvolle André Greipel en sloot hij af met een uitstekend najaar. Debusschere kreeg vanavond zijn IJzeren Briek uit handen van Eddy Brouckaert, algemeen directeur van Krant van West-Vlaanderen.

Jens Debusschere wint IJzeren Briek 2015

Serge Pauwels werd door de jury op nummer één gezet, maar Debusschere, Lampaert en Wallays volgden in zijn spoor. Na de stemming van de lezer greep Debusschere de macht, maar de drie anderen bleven aanklampen. Het waren uiteindelijk de profs zelf die de doorslag gaven. Bij hen scoorde Debusschere 89,3 procent, een stuk meer dan Lampaert (79,3%), Wallays (76,7%) en Pauwels (73,7%).

De eindstand:

1. Jens Debusschere (92)

2. Yves Lampaert (86)

3. Jelle Wallays (80)

4. Serge Pauwels (78)

5. Sep Vanmarcke (56)

6. Jens Keukeleire (46)

7. Baptiste Planckaert (38)

8. Julien Vermote (28)

9. Zico Waeytens (28)

10. Gianni Meersman (18)

Volgende week meer uitleg, gegevens en tussenstanden in de 12 pagina’s tellende extra bijlage van WestSprint.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier