Jens Debusschere sprint naar zege in openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke

09/05/17 om 19:48 - Bijgewerkt om 19:46

Jens Debusschere (Lotto Soudal) is de eerste leider in de 63e Vierdaagse van Duinkerke. In de openingsetappe toonde de 27-jarige West-Vlaming zich dinsdag na 192,5 kilometer van Duinkerke naar Iwuy de snelste van een omvangrijke groep.

Jens Debusschere sprint naar zege in openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke

© Belga

Na amper twee kilometer wedstrijd, bij het binnenrijden van Bergues, zette de Fransman Loïc Chetout een aanval op. Hij kreeg wat verderop het gezelschap van de Ier Martyn Irvine. De Fransman Jérémy Cabot repte zich eveneens naar de leiders en zo ontstond na 30 kilometer een kopgroep van drie. Het peloton liet begaan en het trio sprokkelde al snel een voorsprong van 9:20. Net na de bevoorradingszone werden de leiders een tijdje opgehouden door een gesloten overweg, waardoor hun voorsprong slonk tot 4:45. Chetout, Cabot en Irvine mochten de eerste kasseizone, die van Mons-en-Pévèle na 96 kilometer wedstrijd, aansnijden met nog slechts 1:35 bonus op een jagende groep. Na de tweede kasseistrook hield het peloton weer wat snelheid in, waardoor de drie opnieuw aan hun voorsprong konden bouwen. Nog voor de aanvang van de derde kasseizone, in Thun-l'Evêque op 36 kilometer van de finish, waren zij er echter aan voor de moeite.

Valpartij

Net voor het ingaan van de enige plaatselijke ronde in Iwuy, 17,9 kilometer lang, gingen een pak renners tegen de vlakte. Onder hen Stijn Vandenbergh, Frederik Frison en Stijn Devolder. Die valpartij zorgde ervoor dat het peloton in verschillende groepen verbrokkelde. In de eerste groep was Lotto Soudal bijna voltallig, zodat Jens Debusschere op een perfecte lead-out kon rekenen. Hij kwam er op het einde gepast uit en haalde het met meer dan een fietslengte voorsprong. Woensdag start Debusschere in de roze leiderstrui aan de tweede etappe, van Duinkerke naar Saint-Quentin. In het 169,9 kilometer lange traject zijn vier hellingen opgenomen, maar die zijn te onbeduidend en liggen te ver van de aankomst om de sprinters te verontrusten.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!