Jens Debusschere nieuwe Belgische kampioen op de weg

© BELGA
Redactie KW

Jens Debusschere uit Dadizele is in Wielsbeke Belgisch kampioen op de weg geworden. De 24-jarige vierdejaarsprof van Lotto-Belisol haalde het voor Roy Jans en Tom Boonen.

Op het biljartvlakke parcours in Wielsbeke maakten Jonas Rickaert, Kristof Vandewalle en Arthur Vanoverberghe deel uit van de vroege vlucht. Nog voor de finale werden ze echter ingehaald door het peloton. De hergroepering luidde een nieuwe kopgroep van negen renners in: Kenny Dehaes, Stig Broeckx, Tosh Van der Sande, Kris Boeckmans, Gert Steegmans, Stijn Steels en de West-Vlamingen Sep Vanmarcke, Julien Vermote en Jelle Wallays. Zij leken het te gaan uitmaken voor de titel, maar onder de boog van de laatste kilometer was hun avontuur voorbij.

In de sprint werd Debusschere uitstekend gepiloteerd door Kris Boeckmans. Hij haalde het toch ietwat verrassend voor Jans en Boonen. Eerder dit jaar werd Debusschere al 2de in de Trofeo Palma, 6de in Dwars door Vlaanderen en 6de in de Ronde van Limburg. Vorig jaar brak hij met zeges in het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp, rit- en eindwinst in de Tour de l’Eurometropoléen en de Sluitingsprijs Putte-Kapellen definitief door. Ook bij de jeugd werd Debusschere al eens Belgisch kampioen op de weg.

“Ik was klaar”

Debusschere: “Ik besef nog helemaal niet wat mij overkomen is, dat zal misschien de komende dagen nog gebeuren. Ik zat in het wiel van Jürgen, die in het spoor van Boonen volgde. Zijn ploegmaats loodsten hem naar voren, maar deden dat niet perfect. Ik kon perfect uit het wiel van Jürgen (de broer van zijn vriendin Kelly, red.) komen en zo naar de zege sprinten. Wat dit voor mijn carrière betekent? Vorig najaar dacht ik klaar te zijn voor een stap voorwaarts. Dat is dit voorjaar tegengevallen. In de klassiekers én de sprints kwam ik te kort en voor de rest werkte ik in de trein van Andre Greipel. Daarna ben ik volop beginnen te focussen op dit BK. Voor het eerst trok ik op hoogtestage. Samen met mijn trainer, mijn entourage en iedereen rondom mij beginnen toe te werken naar dit BK. In Luxemburg vlotte het voor het eerst goed. Woensdag voelde ik in Halle-Ingooigem dat ik klaar was.”

Reacties

Sep Vanmarcke: “Belgisch kampioen wil iedereen worden. Nu wacht de Tour. Uiteraard staat de kasseienrit naar Arenberg op mijn verlanglijstje.”

Jelle Wallays: “Op dit parcours was dit het enige wat ik kon doen. In de laatste ronde heb ik niet meer omgekeken. Eerlijk? Ik had niet verwacht dat we nog ingehaald zouden worden. Nu, ik had ook geen overschot meer. Niemand van de kopgroep volgens mij. Ik ben opgelucht dat ik me heb kunnen tonen. Nu vertrek ik op hoogtestage naar Livigno met broer Jens.”

Volledige uitslag

1 DEBUSSCHERE Jens

2 JANS Roy

3 BOONEN Tom

4 VAN STAEYEN Michaël

5 LAMPAERT Yves

6 STUYVEN Jasper

7 VERHELST Louis

8 BOECKMANS Kris

9 VAN AVERMAET Greg

10 VANTOMME Maxime

11 ROELANDTS Jurgen

12 KEUKELEIRE Jens

13 VAN GENECHTEN Jonas

14 SALOMEIN Jarl

15 VANTHOURENHOUT Sven

16 VAN ASBROECK Tom

17 STEEGMANS Gert

18 DUPONT Timothy

19 VANMARCKE Sep

20 DE TROYER Tim

21 PLANCKAERT Baptiste

22 VEREECKEN Nicolas

23 MAES Nikolas

24 BOSMANS Wietse

25 DEHAES Kenny

26 STEELS Stijn

27 VAN HOECKE Gijs

28 BROECKX Stig

29 MEERSMAN Gianni

30 WALLAYS Jelle

31 LEUKEMANS Bjorn

32 VERMOTE Julien

33 DE VREESE Laurens

34 HERMANS Ben

35 CAMPENAERTS Victor

36 STENUIT Robin

37 PARDINI Olivier

38 VANLANDSCHOOT James

39 BILLE Gaetan

40 DELFOSSE Sébastien

41 VAN HECKE Preben

42 VANSPEYBROUCK Pieter

43 DERNIES Tom

44 GILBERT Philippe

45 VANSUMMEREN Johan

46 HELVEN Sander

47 DOCKX Gert

48 WAEYTENS Zico

49 ZINGLE Romain

50 DEVENYNS Dries

(Tom Vandenbussche-foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier