Jens Debusschere had de Omloop kunnen winnen

© BELGA
Tom Vandenbussche

Het openingsweekend zit erop, de eerste teerlingen zijn geworpen. Greg Van Avermaet en halve West-Vlaming Jasper Stuyven zijn de winnaars van het weekend. Jens Debusschere had dan weer een winnaar kunnen zijn. Maar niemand die het Lotto-Soudal kwalijk kan nemen dat het de kaart van Tiesj Benoot trok.

Jens won zaterdag makkelijk de spurt voor de zesde plaats in de Omloop. Op 9 luttele seconden van de triomferende Van Avermaet. Als Marc Sergeant de drie andere overgebleven ploegmaats – Roelandts, Van der Sande en Broeckx – mee had laten achtervolgen op de kopgroep, had Jens misschien wel voor de zege gesprint. De manager van Lotto-Soudal deed het niet. Niemand die het hem kwalijk nam. In de kopgroep bevond zich namelijk ene Tiesj Benoot en die had tijdens de tocht door de Vlaamse Ardennen behoorlijk veel indruk gemaakt. Dat hij in de sprint bergop Van Avermaet en Sagan uiteindelijk voor zich moest dulden, moest er dan wel bijgenomen worden.

Respect voor Farazijn

En de andere West-Vlamingen? Maxime Farazijn reed zich zaterdag in beeld door in de vroege vlucht mee te gaan. De neoprof uit Diksmuide heeft na amper één maand al het volle respect van de ploegleiding van Topsport Vlaanderen-Baloise afgedwongen. Bert Van Lerberghe hoopte in Kuurne op de top tien, maar moest zich na de sprint voor plek twee tevreden stellen met een 18de plaats, net na Nikolas Maes. Zico Waeytens en Debusschere raakten zondag dan weer ingesloten. Jammer dat Yves Lampaert, die hoopt te hervatten in Tirreno-Adriatico, er niet bij is. De mannen van de tweede rij – bij het grote Etixx-Quick.Step is dat momenteel zijn plaats – kregen voluit hun kans. Het had iets moois kunnen worden.

Volgende afspraak: Le Samyn, de Waalse seizoensopener van komende woensdag. Zou Gianni Meersman voor de eerste keer dit jaar op het voorplan kunnen treden?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier