Jelle Wallays bezorgt Lotto Soudal ritwinst in Argentinië

© BELGA
Redactie KW

De Stadenaar heeft zaterdag de zesde etappe in de Ronde van San Juan (2.1) op zijn naam geschreven.

De 29-jarige Wallays was de laatste overblijver van een vroege vlucht. Wallays bleef na 152,6 kilometer in en om San Juan solo een sprintend peloton voor.

“Een van de sterksten in zware omstandigheden”

“In de slotkilometer zag ik de anderen dichter komen, maar ik bleef gewoon mijn tempo aanhouden”, zegt Wallays. “We hadden de laatste kilometers verkend voor de start en ik wist dat ik nog iets moest overhouden voor de laatste 900 meter, want daar stond er tegenwind. Bij het begin van de ontsnapping wist ik dat we een kans hadden om voorop te blijven aangezien het een ruime kopgroep was en het algemeen klassement al grotendeels in de plooi lag na vijf etappes. Voorwaarde was wel dat iedereen goed zijn werk zou doen en daar wrong het schoentje. Gelukkig bleek onze voorsprong uiteindelijk voldoende.”

“Ik weet dat als ik de koers hard maak, ik een van de sterksten ben in zware omstandigheden. Hier is dat het geval met de warmte”, vervolgde de 29-jarige West-Vlaming. “Ik voel me al de hele ronde goed en heb altijd goed kunnen werken voor de ploeg. Het is zalig om hier het seizoen in te zetten en zeker op deze manier. De sfeer binnen de ploeg zit goed en we hebben elke etappe al initiatief genomen. Vandaag is dat beloond met deze ritzege.”

Eerste profzege in bijna 2 jaar

Voor de West-Vlaming is het zijn eerste profzege in bijna twee jaar. Voordien won hij ook al (semi)klassiekers als Parijs-Tours (2014), Dwars door Vlaanderen (2015), de Omloop van het Houtland (2014) en de GP Pino Cerami (2016).

“Ik ben geen veelwinnaar en uiteraard is het dan fantastisch om toch je handen in de lucht te mogen steken“, stelde Wallays. “Ik ben heel gelukkig met deze overwinning. Voor mij kan het nu alleen maar beter worden. Dit toont aan dat ik goed de winter ben uitgekomen na mijn blessure. Samen met Wim Van Hoolst van Energy Lab en mijn broer en trainer Arne heb ik goed toegewerkt naar het nieuwe jaar, deze zege bewijst dat ik sta waar ik moet staan.”

Geen grote veranderingen in klassement

De Colombiaan Robigzon Oyola (Medellin), de Amerikaan Travis McCabe (United Healthcare) en Iljo Keisse (Quick-Step Floors) bezetten de dichtste ereplaatsen. In het algemeen klassement in San Juan veranderde er niet zoveel. De Argentijnse leider Gonzalo Najar (San Juan) verloor elf seconden en telt nu nog 51 seconden voor op dichtste achtervolger Oscar Sevilla (Medellin). Tiesj Benoot (Lotto Soudal) blijft zesde, op 2:01 van Najar.

De Argentijnse rittenwedstrijd eindigt zondag met een vlakke etappe van 141,3 kilometer, met opnieuw start- en aankomst in San Juan.

Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier