Jan Denuwelaere gediskwalificeerd en beboet in Koppenbergcross

Redactie KW

Wout Van Aert heeft in Oudenaarde de Koppenbergcross gewonnen. Hij klopte in de spurt Sven Nys, die zich wel gehinderd voelde door Jan Denuwelaere, ploegmaat van Van Aert. Klaas Vantornout werd 4e.


Het was de Nederlander Lars van der Haar die voor Tom Meeusen als eerste het veld indook. Onder zijn impuls vormde zich vooraan een klein groepje met favorieten: Nys, Van Aert, Meeusen en Rob Peeters. Niet veel verderop volgden Pauwels en Klaas Vantornout.

Het was Nys die de eerste tussensprint won, maar meteen daarna viel de wedstrijd stil en kwamen er renners terug uit de achtergrond. Halfweg koers speelden er nog ruim tien renners mee voor de zege. Met nog drie ronden voor de boeg versnelde Pauwels. Hij slaagde erin om snel enkele lengtes voorsprong te nemen. Een voorsprong van 15 seconden die hij evenwel niet kon behouden. Van Aert en Nys kwamen terug in de laatste ronde en Pauwels moest, samen met een teruggekeerde Vantornout, het duo laten rijden in het slot.

Nys probeerde Van Aert een paar keer van zich af te schudden, maar Van Aert plooide niet en een sprint zou uitmaken wie de Koppenbergcross op zijn naam mocht schrijven. Die sprint werd ontsierd door Jan Denuwelaere, ploegmaat van Van Aert, die gedubbeld werd en in de laatste bocht niet uit de weg ging. Nys voelde zich gehinderd in die sprint en drong niet meer aan. De Belgische kampioen zag zich een tiende zege op de Koppenberg door zijn neus geboord. Voor Van Aert is het de eerste overwinning op de Koppenberg.

Jan Denuwelaere gediskwalificeerd en beboet in Koppenbergcross


Jan Denuwelaere werd achteraf gediskwalificeerd door de jury en krijgt een boete van 200 Zwitserse Frank. “In de voorlaatste ronde lag Denuwelaere nog niet zo ver achte””, verduidelijkte Guy Dobbelaere van de wedstrijdjury. “Daarom konden we hem niet uit de wedstrijd halen, maar in de laatste ronde moet hij echt bewust heel traag beginnen rijden zijn. Eens duidelijk werd dat hij gedubbeld zou worden, hebben we er alles aan gedaan om hem uit de wedstrijd te zetten. Hij negeerde ons evenwel. We hebben naar hem gefloten, geroepen, gezwaaid, maar hij bleef koersen. Dan wordt het wel moeilijk natuurlijk. We konden hem toch niet van zijn fiets gaan sleuren. En voor hem gaan staan was ook geen optie meer, want dan hinderden we ook Nys en Van Aert.”

Uiteindelijk besliste de jury om Denuwelaere te diskwalificeren. Daarnaast krijgt hij twee boetes. “De maximumstraffen”, aldus Dobbelaere. “100 Zwitserse Frank wegens het niet opvolgen van de instructies van de jury en 100 Zwitserse Frank wegens het verstrekken van hulp aan een ploegmaat die niet in dezelfde ronde rijdt.”

De top 15:

1. Wout Van Aert

2. Sven Nys op 2″

3. Kevin Pauwels 11″

4. Klaas Vantornout 17″

5. Tom Meeusen 26″

6. Lars van der Haar (Ned) 53″

7. Bart Aernouts 1’13”

8. Thijs van Amerongen (Ned) 1’14”

9. Niels Wubben (Ned) 1’33”

10. Rob Peeters 1’57”

11. Patrick Gaudy 1’59”

12. Dieter Vanthourenhout 2’09”

13. Sven Vanthourenhout 2’13”

14. Philipp Walsleben (Dui) 2’44”

15. Ian Field (GBr) 2’55”

(Belga – foto’s Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier