Isabelle De Clerck uit Tielt: de massagetherapeute van bokser-voetballer Ngabu

Foto LVA © Foto LVA
Redactie KW

Dat bokster Yves Ngabu zijn Europse titel met succes heeft verlengd, is niet alleen het werk van zijn vele trainingsarbeid maar ook van de handen van Isabelle De Clerck, die hem als sportmassagetherapeute af en toe onder handen neemt.

Yves Ngabu, het is wellicht de bekendste maar niet de enige sporter die vaak op de massagetafel van Isabelle De Clerck in Tielt ligt. Ook bekende (ex-)wielrenners als Nico Eeckhout, Jo Maes en Angelo Vandaele komen wel eens bij Bellatina langs. De naam van de massagepraktijk verwijst naar de samentrekking van haar naam en die van haar dochter Laurentine.

Isabelle is van het zorgende type. “Ik werkte bijna 15 jaar in een woonzorgcentrum in Wakken, onder meer in de palliatieve begeleiding. Toen onze dochter Laurentine geboren werd, wilde ik later ook meer tijd met haar doorbrengen. In een rusthuis werken, houdt verschillende diensten in, ook weekendwerk.”

De Tieltse zocht meer quality time voor de dochter en sloeg een andere richting in. “Ik volgde cursussen en begon deeltijds als massagetherapeute. Daarnaast werk ik nog halftijds in een politiezone. Die combinatie is ideaal. Men is heel soepel en flexibel, zodat ik het salon ook verder kan uitbouwen.”

Conditiecentrum

Naast relax- en wellnessmassage specialiseerde Isabelle zich vooral in sportmassage. “Mijn partner Bart fietst al sinds het begin dat ik hem ken, ruim 25 jaar geleden. Ik ben als meisje dus in het wielrennen en het milieu opgegroeid. Ik sportte nooit zelf in clubverband, maar was vele jaren actief (bestuurs)lid van het Conditiecentrum Tielt. Door het vele werk zette ik daar mijn sportieve activiteiten op een lager pitje, maar ik help nog waar ik kan.”

“De beste reclame is nog altijd de mond-tot-mondreclame”

De liefde voor de koers kreeg Isabelle dus mee van haar man. “Het is een vrij kleine wereld. En wat je ook doet, gaat het vlug rond. De beste reclame is nog altijd de mond-tot-mondreclame. Ik ben nu ook verzorgster bij de Harelbeekse wielerploeg Topsantiek-Glascentra HCT. Ik ga vaak mee in het weekend. Ik zou misschien als massagetherapeute ook bij (prof)ploegen terecht kunnen, maar ik wil die balans tussen gezin en werk blijven behouden.”

Isabelle met Yves Ngabu. (Foto LVA)
Isabelle met Yves Ngabu. (Foto LVA)© Foto LVA

Of haar handen dan zo magisch zijn? “Men zegt wel dat ik diep en hard masseer. Maar dat kan ook anders. Dat hangt van wie op je tafel ligt. Het is belangrijk dat men zich goed voelt bij mij. Nee, sportmassage is niks sensueels. Het is je smijten en hard werken. Na een goede sessie ben ik vaak ook bekaf. Het is een kwestie van vertrouwen. Je bouwt een band op. Door elkaar regelmatig te zien, leer je elkaar beter kennen. Weet je beter wie wat precies nodig heeft. Het gaat vaak om meer dan alleen masseren. De goede conditie zit dikwijls ook tussen de oren. Ja, ik voel wel eens aan de spieren of het al dan niet goed zit met de conditie. Ik ga dat wel niet zeggen, daar doe ik geen uitspraken over.”

“Mensen zeggen hier dingen die ze elders niet kunnen of durven zeggen”

Isabelle voelt zich wel eens (biecht)moeder. “Het is niet zo verwonderlijk als je een goede band opbouwt dat er meer intenser wordt doorgegaan op een aantal onderwerpen. Mensen zeggen soms hier dingen die ze elders niet kunnen of durven zeggen.

Veel berichtjes

“Het zijn uiteraard de sporters die het zelf moeten doen, die zelf de prestaties moeten leveren. We kunnen hen daar alleen een klein beetje bij helpen. De massage is een meerwaarde. Net als de voedings- en trainingsschema’s. Het is vaak ook psychologisch. Als de benen niet goed zijn, is het een slechte masseur. Als de benen het wel doen, dan ligt het aan de sporter. (lacht) Ik heb er geen probleem mee om in die schaduw te staan. Het zijn de sporters die veel werken, die ook alle lof verdienen. Af en toe sturen ze na een wedstrijdje wel een bericht om te weten hoe het zat. Daar kan je je dan als begeleider ook op instellen.”

In Bellatina kunnen niet alleen sporters terecht. “Iedereen is uiteraard welkom. Voor een sport- of een andere (relax)massage. Ik hoop wel om er nog lang te kunnen mee doorgaan. Nee, voltijds zal ik het nooit doen. Ik wil mijn dochter vaak zien, en ook zien opgroeien.”

(LVA)