Indrukwekkende Yves Lampaert wint Dwars Door Vlaanderen

Yves Lampaert op het podium, geflankeerd door Philippe Gilbert en Alexey Lutsenko. © BELGA
Philippe Verhaest

Yves Lampaert heeft Dwars Door Vlaanderen op zijn naam geschreven. Zeven kilometer van de streep reed hij op een impressionante manier richting zege.

De 26-jarige boerenzoon uit Ingelmunster behaalt zijn grootste triomf tot nu toe in zijn achtertuin: Waregem. Voor de start stak de renner van Quick.Step Floors zijn ambitie niet onder stoelen of banken en al snel bleek dat hij gene holle woorden predikte.

Yves Lampaert: “Ik heb serieus mogen ‘skarten’ om de anderen te volgen. Maar daarna heb ik alles gegeven”

Samen met ploegmakker Philippe Gilbert, Loetsenko (Astana) en Durbridge (Orica) vormde hij de kopgroep en zeven kilometer voor de finish sprong De Stier van Ingelmunster weg. Wat volgde, was een ijzersterke solo richting Zuiderlaan in Waregem.

Lampaert boekt zo zijn grootste zege in zijn nog jonge carrière. Eerder schreef hij al de Driedaagse van West-Vlaanderen (2015) op zijn naam en in oktober 2016 won hij met Quick.Step Floors het WK ploegentijdrijden in Qatar.

Broer Jens valt Yves Lampaert aan de finish in de armen.
Broer Jens valt Yves Lampaert aan de finish in de armen.© BELGA

Yves Lampaert zelf is dolgelukkig met zijn overwinning. “De puzzel viel perfect in elkaar”, zegt hij. “Ons team was collectief erg sterk en onderweg heb ik fel de forcing gevoerd om onze ontsnapping staand te houden. Ik mag het eigenlijk niet meer zeggen, maar ik heb moeten ‘skarten’ om de andere drie renners te volgen. Die laatste zeven kilometer heb ik echt alles gegeven. Ik ben doodcontent.”

Ook Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels weet met zijn vreugde geen blijf. “Na Nico Mattan, die in 2005 Gent-Wevelgem won, hebben we weer een Ingelmunsternaar die een topkoers wint”, glundert hij. “Normaal zou ik aan de finish gestaan hebben, maar door omstandigheden ben ik niet in Waregem geraakt. Doodzonde. Of we Yves in de bloemetjes zullen zetten? Laat ons eerst de rest van het seizoen afwachten, want straks wint hij ook nog Parijs-Roubaix“, knipoogt de burgervader. Ingelmunster is trots op Yves.

In café De Wante in Ingelmunster bouwden de fans van Yves woensdagavond al een stevig feestje.

Een innige kus van vriendin Astrid Demeulemeester: Yves Lampaert heeft de winst in Dwars Door Vlaanderen beet.
Een innige kus van vriendin Astrid Demeulemeester: Yves Lampaert heeft de winst in Dwars Door Vlaanderen beet.© BELGA

Bij de start in Roeselare maakte Yves Lampaert nog graag tijd voor enkele fans uit zijn thuisgemeente Ingelmunster. Die voelden toen al dat de overwinning in de lucht hing.
Bij de start in Roeselare maakte Yves Lampaert nog graag tijd voor enkele fans uit zijn thuisgemeente Ingelmunster. Die voelden toen al dat de overwinning in de lucht hing.© Christophe Crombez

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier