IN BEELD De Cyclocross Masters in Waregem: de laatste cross van Sven Nys

24/02/16 om 22:37 - Bijgewerkt om 22:37

Sven Nys (Crelan-AA Drink) heeft woensdagavond de Cyclocross Masters in Waregem gewonnen. Hij reed hand in hand met wereldkampioen Wout Van Aert over de eindmeet. De Nederlander Lars Van der Haar eindigde als derde voor Kevin Pauwels en de ook al afscheidnemende Sven Vanthourenhout.

Eerder op de avond was er een tijdrit over één ronde. Daarin haalde Radomir Simunek het voor Nys, die strandde op 3 seconden van de Tsjech, Nys was op zijn beurt net iets sneller dan Tim Merlier. Jan Denuwelaere werd vierde voor Michael Vanthourenhout.

Daarna volgde 'de jumping'. De renners moesten daarin na een kleine aanloop over een latje springen. Tom Meeusen toonde zich, net als vorig jaar, de meest behendige. Toen ging hij over een hoogte van 75 centimeter, woensdagavond over 70 centimeter. Dé kippenvelmomenten moesten dan nog komen. Een eerste kwam er tijdens de ereronde van Sven Nys. Toen Nys die aanvatte gingen meteen ook de kerkklokken luiden. Het maakte het allemaal nog wat meer speciaal. Aan de finish bolden de tranen over de wangen van zijn meest fanatieke supporters. Sven Nys hield na dat rondje nog even halt bij hen en bedankte zijn fans meermaals.

Tijd dan voor de wedstrijd over 30 minuten. Sven Vanthourenhout nam hierin een blitzstart en sloeg meteen een kloof. De West-Vlaming werd echter rond halfkoers ingelopen. Van Aert ging dan fors door. Nys posteerde zich achter Sven Vanthourenhout en zo reden zij het gat dicht. In de slotronde zonderden Van Aert en Nys zich definitief af van de rest. Tot een sprint met twee kwam het niet. Van Aert reed immers hand in hand met Nys over de eindmeet, de wereldkampioen liet Nys echter de eer van de zege. De allerlaatste in de lange carrière van Sven Nys.

"Ongelooflijk dit gevoel en wat een massa volk. Ik heb hier al een paar keer gekoerst maar dit heb ik nog nooit meegemaakt in Waregem", begon Sven Nys. "De sfeer was fantastisch. Dit is een mooie formule. Dat hoogspringconcours slaat in bij de mensen en dan is er die korte cross. De mensen kunnen hun renners nog eens een laatste keer dit seizoen aan het werk zien. Mooi. Wout van Aert maakte een zeer knap gebaar door met mij hand en hand over de meet te komen en mij de eindzege te laten. Hadden we er echt voor gereden dan was ik zonder meer tweede geweest. Wout stelde hier een gebaar dat hem als wereldkampioen meer dan siert", straalde Nys.