Ieper kijkt uit naar start Tour de France met oude koersbeelden

Redactie KW

Nog minder dan 8 weken en de Tour de France komt naar Ieper.

De voorbereidingen voor de start van de Tourrit op 9 juli zijn volop aan de gang en het programma begint steeds meer vorm te krijgen. Ook het stadsarchief zit in Tourmodus. Het stadsarchief plaatste acht kubussen met oude koersbeelden voor het In Flanders Fields Museum en de Donkerpoort.

‘Allez André’

“De acht kubussen staan er als voorproefje voor onze wielertentoonstelling in de bibliotheek”, vertelt Katrien Goudeseune van het stadsarchief. “De tentoonstelling krijgt de naam ‘Allez André’ mee. In onze archieven vinden we heel wat renners met de voornaam André, zo denk ik aan André Noyelle en André Vandamme. Van 28 juni tot 23 augustus zullen we meer dan 200 oude koersbeelden tentoonstellen in de bibliotheek.”

“De voorbije maanden konden mensen hun oude koersfoto’s binnenbrengen in het archief. De mooiste foto’s bevinden zich immers niet in ons publieke archief, maar wel in de albums bij de mensen thuis. We hebben alle beelden gedigitaliseerd, beschreven en aangevuld met foto’s en archiefstukken uit de publieke collecties en uit de beeldbank ‘Ieper Verbeeldt’. Op die manier kunnen we het oude koersverleden van Ieper reconstrueren in meer dan 200 foto’s.”

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier