Honderdste editie Ronde van Vlaanderen in het teken van ‘Helden van de Ronde’

Redactie KW

Het parcours van de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen voor mannen is zondagochtend voorgesteld op Brussels Airport. Het startschot van de jubileumeditie wordt op zondag 3 april 2016 gegeven in Brugge.

Na 255,9 kilometer, 18 hellingen en 7 kasseistroken ligt de aankomststreep voor de vijfde keer op rij op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. Onderweg passeert het peloton langs plaatsen waar geschiedenis is geschreven in ‘Vlaanderens Mooiste’.

Na de start in Brugge zetten de renners koers richting Torhout, waar Karel Van Wijnendaele, de stichter van de Ronde van Vlaanderen, geboren is. Via Roeselare, met het Nationaal Wielermuseum in het centrum, komt het peloton in Tielt. In tegenstelling tot de voorbije jaren kiest organisator Flanders Classic ervoor om geen ‘Dorp van de Ronde’ aan te duiden, maar zal het een speciaal huldemoment organiseren ter ere van Tieltenaar Roger Decock, de oudste nog in leven zijnde winnaar van de Ronde. Ook andere oud-winnaars, zoals onder meer Eddy Merckx, zullen er in de bloemetjes worden gezet. De Tieltse deelgemeente Kanegem, geboortedorp van Briek Schotte, is opgenomen in het parcours. De tweevoudige Ronde-winnaar overleed in 2004 op de dag van ‘Vlaanderens Mooiste’.

Oude Kwaremont en Paterberg als scherprechter

Via Zulte en Kruishoutem arriveren Tom Boonen en co in de Vlaamse Ardennen, waar hetzelfde recept als de afgelopen vijf edities gebruikt wordt. Enkel de kasseistrook van de Holleweg is uit het parkoers geschrapt en vervangen door de Jagerij (na 131,8 kilometer). Die ingreep was nodig als de koersorganisator de Molenberg, waar wegenwerken uitgevoerd worden, in het traject wilde houden. De drie beklimmingen van de Oude Kwaremont en de twee passages over de Paterberg vormen opnieuw het zwaartepunt van de 100e editie.

De finale wordt ingeluid met de beklimming van de Koppenberg op 45 kilometer van de streep, nadien zet het peloton via de Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg, Oude Kwaremont en Paterberg koers richting de aankomst in Oudenaarde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier