Hoera, de Ronde trekt dan toch door West-Vlaanderen!

30/11/16 om 12:32 - Bijgewerkt om 13:25

Hoezo, onze provincie blijft helemaal links liggen bij de Ronde van Vlaanderen? Niks van aan: de West-Vlamingen zien Vlaanderens Mooiste wel degelijk passeren.

Hoera, de Ronde trekt dan toch door West-Vlaanderen!

© BELGA

Toegegeven: érg lang is het stuk wedstrijd over West-Vlaamse bodem niet en eigenlijk blijft het allemaal beperkt tot de Avelgemse deelgemeente Kerkhove. Na de Oude Kwaremont en de Paterberg trekken de renners, in volle finale nota bene, via Kerkhove richting Wortegem-Petegem en zo naar de aankomst in Oudenaarde. Bij de passage in Kerkhove vallen er nog 8,9 kilometers Ronde van Vlaanderen af te leggen.

Wie het stukje West-Vlaanderen wil meemaken, zal dus bij de pinken moeten zijn, want op hooguit vijf minuten tijd is dat alweer voorbij. Het wielercircus wordt ergens tussen 16.19 en 17.11 uur in Kerkhove verwacht. Allen daarheen!

Muur van Geraarsbergen na vijf jaar terug

Met Antwerpen op 2 april als nieuwe startplaats werd logischerwijs de aanloopstrook naar de Vlaamse Ardennen gewijzigd. De finale, met de opeenvolging van de passages op de Oude Kwaremont en de Paterberg, blijft behouden net als de finishlijn in Oudenaarde, waar nog tot 2023 het eindpunt van de Ronde van Vlaanderen ligt.

"Het heeft ons wat tijd gekost om het parcours uit te werken", stelt organisator Wim Van Herreweghe. "Van bij het begin hebben we nagedacht hoe we er enige vorm van stabiliteit in konden steken. Dat gebeurde door vijf uitgangspunten. Een eerste punt was dat we de afstand van 260 kilometer zo strikt mogelijk wilden benaderen. Wij zijn uitgekomen op 259,5 kilometer, met daarin achttien hellingen en tal van kasseizones."

"Een tweede punt was dat we de Muur van Geraardsbergen weer in onze wedstrijd wilden betrekken. Dat is immers heilige grond voor de wielerfans. De Muur komt er als achtste helling na zowat 165 kilometer. Ook de opeenvolging van de hellingen in de finale, met driemaal de passage van de Oude Kwaremont en tweemaal de Paterberg, wilden wij sowieso behouden, net als de doortochten in de driehoek Kluisbergen-Ronse-Oudenaarde."

Vertrek in Antwerpen...

"Als aanloop naar die finale vertrekken we volgend jaar voor het eerst vanuit Antwerpen. Aan het Steenplein zal het officieuze vertreksein gegeven worden. In Burcht volgt het officiële vertrek en doen we daarna onder meer Sint-Niklaas (vroegere startplaats van de RVV, red), Hamme (Greg Van Avermaet, red), Berlare (Fred De Bruyne, red) en Erpe-Mere (Lucien Van Impe, red) aan. De eerste kasseizone volgt na 83 kilometer met de opeenvolging van de Lippenhovestraat en de Paddestraat in Zottegem. De eerste helling is de Oude Kwaremont op 144 kilometer van de finish."

"Bovendien schenken wij ook veel aandacht aan onze Ronde van Vlaanderen voor vrouwen, met start in Oudenaarde. Zij krijgen er dit jaar enkele kilometers bij en komen op 30 kilometer van de finish op hetzelfde parcours als de mannen. En dan is er ook nog de Ronde van Vlaanderen voor junioren met start in Herzele en finish na 130 kilometer in Geraardsbergen. Kortom, 2 april wordt een wielerhoogdag."

(FJA/belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!