Het KW-wielerjaar 2017: het geitje van Jarl, de weegschaal van Serge, de pintjes van Nico, de zalm van Zico en de marketing van Sheena

Zico Waeytens kende een rotjaar. (Foto JS) © ©2017 Jan STRAGIER
Tom Vandenbussche

Krant van West-Vlaanderen en wielrennen, het is en blijft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo verschenen in 2017, verdeeld over elf regio’s, maar liefst 939 pagina’s over de koers in onze krant. Wij selecteerden daaruit de beste quotes en kwamen tot volgend West-Vlaams KW-wielerjaaroverzicht.

JANUARI

“Nys kon hard met een fiets rijden, maar wat Van Aert en Van der Poel nu doen… Nys mag blij zijn dat hij gestopt is, denk ik(Klaas Vantornout)

In de winter doe ik in het huishouden meer dan Michael, maar dat vind ik maar normaal ook” (Kelly Van den Steen, profrenster op de weg en de vriendin van crosser Michael Vanthourenhout)

Meteen voeldeik me op mijn gemak bij Tom Boonen. We zijn exact even groot – pardon, even lang” (Tim Declercq)

Shari Bossuyt heeft een aangename persoonlijkheid(Rony Vanmarcke, bondscoach nieuwelingen)

“Vrijdag is het 100 dagen op school. Zonder thema, maar schrijf gerust dat we ons als marginalen zullen voordoen. (lacht) Ook al is de helft van onze klas dat al” (juniore Justine Louchaert)

Volgens Laurens Vandaele gaan we proberen het clubklassement van WestSprint te winnen(Kris Hanne, voorzitter CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare)

FEBRUARI

“Nicolas Cleppe kan een serieus vermogen trappen. Ik heb het al gezegd: die jongen zal het ver brengen” (Klaas Vantornout)

“Wanneer ik merk dat Serges conditie goed is? Als hij blij van de weegschaal komt(Ine Beyen, echtgenote van Serge Pauwels)

Misschien kom ik niet veel in de media,omdat ik vrij bescheiden ben(Matthias Legley)

Voor Guillaume Van Keirsbulck is het geen vijf voor twaalf, geen twaalf uur en geen vijf na twaalf(José De Cauwer)

“Ik een moeilijke jongen? Omdat ik geen ja-knikker was, zeker?(ex-prof Michel Vanhaecke)

MAART

“Zet het maar duidelijk in de titel: Guillaumpje, je verdient dit(Joeri Calleeuw na zege van Guillaume Van Keirsbulck in Le Samyn)

Als er tien man pinten drinkt, kan ik toch moeilijk zeggen dat ik water wil?(Nico Mattan)

“Als je coureur wilt worden, moet je je ogen opendoen. Als je dat niet doet, heb je het aan je rekker. Koersen, dat is een job (Niko Eeckhout)

Via Yves Lampaert leerde ik mijn West-Vlaamse vriendin kennen. Ik reed naast hem, vroeg wie dat meisje was en hij gaf me haar nummer” (Stijn Steels, vriend KW-fotografe Layla Vancompernolle)

Toen ik het over een app had, vroeg me: wat is dat? Maar we hebben alles stap per stap overlopen en Stijn is ermee weg” (Stijn Devolder werkt voor het eerst met een trainer samen, Kristof De Kegel)

Mijn trainer zegt dat ik de motor van een Porsche heb, maar de carrosserie van een geitje(profrenner Jarl Salomein)

Jens Keukeleire en Sheena Maesen op het Gala van de Flandrien (2010), Flandrien (2014), WestSprint (2016), Flandrien (2016) en Kristallen Fiets (2017). (Foto's Belga/RN)
Jens Keukeleire en Sheena Maesen op het Gala van de Flandrien (2010), Flandrien (2014), WestSprint (2016), Flandrien (2016) en Kristallen Fiets (2017). (Foto’s Belga/RN)© BELGA

APRIL

Ik moet altijd aan Cancellara denken als ik Piet zie rijden(Olivier Maertens over Piet Allegaert)

“De Ronde van Togo was zoals de Tour de France. Na mijn ritzege moest ik een uur lang interviews geven(belofte Seppe Vangheluwe)

“Ik had zeker wat bij de profs te zoeken, maar moest met een waterpistooltje tegen bazooka’s optornen(Werner Vandromme)

MEI

“Een zoon? Dat houdt mij niet bezig. Als er nog een derde komt, mag het opnieuw een meisje zijn(Serge Pauwels)

Ik zei Wesley Vercamst al dat hij wat minder moet leren denken(bondscoach juniors Carlo Bomans)

Carlo kent mij. Ik hoop dat hij dit gezien heeft(Wesley Vercamst na zijn sterk PK op de weg)

“Ik ben de laatste tijd veel meer belang gaan hechten aan mijn gezin en binnen dat gezin moet er ook wat door de man gedaan worden. Ja, ik ben meer een huisvader geworden(eliterenner zonder contract Jani Desmet)

Mijn positieve plas in de Vuelta? Ik kan de ware toedracht vertellen, maar zal dat niet doen. Het haalt toch niets meer uit en dus neem ik het liever mee in mijn graf” (ex-profrenner Eric Jaques)

Jens Keukeleire en Sheena Maesen op het Gala van de Flandrien (2010), Flandrien (2014), WestSprint (2016), Flandrien (2016) en Kristallen Fiets (2017). (Foto's Belga/RN)
Jens Keukeleire en Sheena Maesen op het Gala van de Flandrien (2010), Flandrien (2014), WestSprint (2016), Flandrien (2016) en Kristallen Fiets (2017). (Foto’s Belga/RN)© BELGA

JUNI

“Nonkel Johan volgt mij en er is regelmatig contact. Maar zeggen dat hij mijn mentor is, is sterk overdreven(junior Louis Blouwe over Johan Bruyneel)

“In de Trofeo Karlsberg moest ik – om het op zijn Ingelmunsters uit te drukkenskarten om aan te kunnen klampen” (junior Lennert Cappan, dorpsgenoot van Yves Lampaert)

“Bijna had Meurisse nu bij Trek-Segafredo gereden, maar het kan zijn dat hij dat zelf nooit geweten heeft(Dirk Demol)

Dat ik al anderhalf seizoen droog sta, komt toch enigszins hard aan(Fenna Vanhoutte)

“Ik had zo graag eens een grote ronde gereden. Misschien school er in mij een Serge Pauwels(ex-profrenner Klaas Sys doctoreert)

“Wesley Kreder is bij Wanty de ergste qua muziekkeuze. Altijd van die gabbermuziek. ‘t Is nen Hollander, hé(Guillaume Van Keirsbulck)

Wat zeker in mijn valies voor de Tour zit? Mijn weegschaal. Om te weten of ik voldoende at en dronk” (Serge Pauwels)

Hij rijdt zijn koers, ik rijd mijn koers(Julie Deaulmerie, zaakvoerster van twee brillenzaken, over haar vriend Guillaume Van Keirsbulck)

JULI

Ik zie weer het oude Saartje(Rony Vanmarcke over ex-jeugdtopper Saartje Vandenbroucke)

Dat ik ooit Peter Sagan klopte, is een herinnering die niemand mij nog kan ontnemen(Kenny Vandenheede won in 2007 als junior rit in Niedersachsen-Rundfahrt voor Sagan)

Het KW-wielerjaar 2017: het geitje van Jarl, de weegschaal van Serge, de pintjes van Nico, de zalm van Zico en de marketing van Sheena
© BELGA

AUGUSTUS

Deelnemen aan de Olympische Spelen zou een droom zijn. Tijd om die nu waar te maken” (eliterenster Saartje Vandenbroucke)

“Of Cériel ambities heeft om prof te worden? Hij kijkt op naar zijn kozijn, hé(Benoni Beheyt over zijn kleinzoon Cériel Desal, de neef van Guillaume Van Keirsbulck)

Op het EK piste was juniore Shari Bossuyt in de ploegenachtervolging de beste tussen de dames beloften. We hebben weer een talentje dat eraan komt” (Ludwig Willems, bondscoach dames)

“Voor wat Mauri Vansevenant al liet zien in de Tour des Pays de Vaud, heb ik veel bewondering. Dat was meer dan zomaar een paar flitsen, hé(Carlo Bomans)

“Een nieuwe ploegleider als mental coach, allemaal goed en wel. Maarals er niets aan de basis verandert, blijf je aanmodderen, hé(Joeri Calleeuw over de problemen bij Veranda’s Willems-Crelan van boezemvriend Timothy Dupont)

SEPTEMBER

“In de Ronde van Madagascar liepen de kakkerlakken soms over de matrassen. Afrika op zijn best, zeg maar!” (eliterenner zonder contract Tom Vandenbussche)

“Een andere keuze had ik niet. Ik moest die beslissing nemen en heb dat dan ook gedaan. En toen zijn we dus gestopt(ex-prof Klaas Lodewyck over zijn gedwongen afscheid als wielrenner door hartproblemen)

“Renners die winnen en op een wolk leven, moet je niet bellen, hé. Een renner bij wie het niet goed gaat wel. 75 procent van de ploegleiders nu doet het verkeerd(Gianni Meersman)

“Of ik een WK-selectie verdiende? Wie zijn plaats had ik dan moeten innemen?(belofte Aaron Verwilst)

“Prof? Dat had zeker gekund als ik het gewild had. Maar ik denk niet dat ik veel gemist heb. Als ik zag wat er toen gebeurde en wat men me nog kwam vertellen… Neen, bedankt!” (Franky Leyseele)

Het KW-wielerjaar 2017: het geitje van Jarl, de weegschaal van Serge, de pintjes van Nico, de zalm van Zico en de marketing van Sheena
© BELGA

OKTOBER

Zico Waeytens had nu met Dumoulin wereldkampioen in het ploegentijdrijden kunnen zijn(Niko Eeckhout)

“Waarom profrenner zijn zo’n droomberoep is? Omdat je lang kunt uitslapen(Yves Lampaert)

Als je meerdere goeie renners in één ploeg hebt, kan het gebeuren dat er ruzie van komt(Olivier Maertens won met de nieuwelingen van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare het clubklassement van WestSprint, ook al kwamen zijn renners niet altijd goed overeen)

“Het huidige niveau in de cross? Ikdenk dat ik nu vooral heel blij mag zijn met wat ik in mijn carrière heb kunnen bereiken(Klaas Vantornout)

NOVEMBER

“De ploegleider zei: jij rijdt straks de Arctic Race, want in Noorwegen is veel zalm te winnen en dat lust de ploeg graag. Toen ben ik ontploft” (Zico Waeytens over zijn breuk met Team Sunweb)

Gianni Meersman en Klaas Lodewyck: boezemvrienden en na hun gedwongen afscheid beiden aan de slag als ploegleider. (Foto LVC) D
Gianni Meersman en Klaas Lodewyck: boezemvrienden en na hun gedwongen afscheid beiden aan de slag als ploegleider. (Foto LVC) D© LAYLA VANCOMPERNOLLE

DECEMBER

Timothy Dupont in de Tour is op zich al een decennialange kinderdroom(Timothy Dupont)

“Het klopt dat wij ons graag speciaal kleden voor een gala-avond. Aangezien Jens tot nu toe altijd voor een buitenlandse ploeg reed, kreeg hij in België minder aandacht en heb ik hem gezegd dat marketing heel belangrijk is. Opzulke evenementen moet je jezelf eens in de picture durven te zetten.”(Sheena Maesen, partner van profrenner Jens Keukeleire)

Het lijkt wel alsof ik van Bayern München naar KV Kortrijk trek, maar zo voelt het echt niet aan” (verzorger Johan Molly over zijn overstap van Quick.Step naar Fortuneo)

“Mijn vrouw Carolle vond Bart Junior een beetje te kort door de bocht en wilde dat Jay, de naam van een trouwe klant, ertussen werd gezet. Met Bart Jay Junior was iedereen dus tevreden(Bart Vandecasteele over de speciale naamkeuze van zijn zoon, West-Vlaanderens beste veldrijder bij de 13-jarige aspiranten)

“Al mijn coaches waren indertijd mannen en konden beter omgaan met mannelijke renners. Mannenweten niet hoe vrouwen in elkaar zitten. En zeker niet in de puberjaren(Nicky Degrendele)

Jens Keukeleire en Sheena Maesen in galakledij: in 2016 (WestSprint), in 2016 en in 2017. (Foto's Belga/RN)
Jens Keukeleire en Sheena Maesen in galakledij: in 2016 (WestSprint), in 2016 en in 2017. (Foto’s Belga/RN)© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier