Harelbekenaar Jochen Deweer (Dovy-FCC) passeert voor eigen deur in de Vlaamse Pijl

Jochen Deweer wil zijn team Dovy Keukens-FCC heel wat bijbrengen. Straks passeert hij in de Vlaamse Pijl over de markt van Harelbeke voor eigen deur. (Foto Bart) © vdb
Redactie KW

Hij mag dan nog maar net 27 jaar geworden zijn en al zijn profdroom hebben opgeborgen, toch kan Harelbekenaar Jochen Deweer al terugblikken op een mooie carrière en kijkt hij ook naar de toekomst.

Als jonge tiener combineerde hij de baan en de weg. Zijn mooiste moment viel hem te beurt als 16-jarige. “Mijn selectie voor het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Belgrado 2007”, moet Jochen niet lang nadenken, “Ik werd er tweede na de één maand jongere Deen Sebastian Lander, die zich in 2013 en in 2014 mocht bewijzen bij het grote BMC maar daar niet slaagde. Hij koerst wel nog. Na diverse omzwervingen belandde hij dit jaar bij het continentale Riwal CeramicSpeed C.T., een uitdoofscenario dus. Zo zie je maar dat dit soort overwinningen helemaal niets garanderen. Ik genoot met de volste teugen van het mijn tweede plaats zonder er een houvast voor de toekomst in te zoeken.”

Dat hij uiteindelijk geen profcontract kon versieren, had ook te maken met omstandigheden. “Ik verloor mijn mama op heel jonge leeftijd en kreeg op mijn 20ste te maken met het compartimentssyndroom in de linkerkuit. Het deed mij nog meer nadenken over de broosheid van een profbestaan als renner en dus koos ik voor de duurzame(re) zekerheid van hogere studies bedrijfsmanagement. Als coureur rij ik niet voor Quick-Step Floors, maar ik bekleed er wel een mooie functie binnen de marketing & sales afdeling van het overkoepelende Unilin.”

De zevende hemel

“Zou ik als contractrenner gelukkiger geweest zijn dan ik nu ben,” vervolgt Jochen. “Ik dacht van niet, néén! Ik heb de job van mijn leven en kan die combineren met mijn passionele hobby. Bij mijn team Dovy-FCC ben ik met mijn gat in de boter gevallen. Nooit heb ik, als belofte en als elite zonder contract, een betere seizoenstart beleefd als dit jaar. Ik stond er van meet af aan. Op andere jaren gold het clubkampioenschap als een competitieve opwarming, maar ditmaal nam ik het voortouw en werd vijfde. En de woensdag daarop hielp ik Ruben De Marez aan de zege in de aardig bezette oefenkoers van Ingelmunster. Door mijn toedoen ontstond er een kopgroep van zes. Ik stond erop dat Ruben de overwinning behaalde. Die had hij hard nodig na de vele tegenslagen die hij de jongste jaren kende. In Staden, waar ik eveneens met een ongekend goed gevoel aan de start kwam, keerde het koersverloop zich wat tegen ons en was het resultaat wat minder: ‘slechts’ elfde op 169 deelnemers. Joeri Calleeuw, Benjamin Verraes en de Luxemburger Tom Wirtgen bleven tegen de verwachtingen in buiten schot zodat Ruben zich met de vierde plaats moest vergenoegen.”

Ideale ploegspeler

Ruben De Marez kan vertrokken zijn voor een ophefmakend seizoen. “Hij is bovendien een ideale ploegspeler en ik beschouw hem als mijn koersbroer. Wij voelen mekaar blindelings aan. Ruben had eveneens het intrinsieke talent om het als coureur ver te schoppen maar hij koos op zijn beurt voor de zekerheid van een job in het kleuteronderwijs. In de koers kraaien wij soms van de pret.”

“Ik mik na zeges in 2016 en 2017 op een hattrick in Beitem en Veldegem”

“Voor dit jaar heb ik drie doelstellingen voor ogen”, ontvouwt Deweer plannen. “Zowel in Veldegem als in Beitem,waar ik zowel in 2016 als in 2017 won, zou ik graag een loepzuivere hattrick afronden. In het kampioenschap van België voor elite zonder contract, dat zich op 12 augustus voor de derde keer op een rij in Stabroek situeert, wil ik hoog scoren, ook al omdat de niet-contractuelen van de continentale ploegen er daar niet langer bij mogen zijn. En ook al voor de derde keer op een rij wil ik in de Beker van België, die ik in 2016 won en waarin ik in 2017 (na Benjamin Verraes) tweede werd, een prominente rol vertolken.”

Maar zaterdag is er de vernieuwde Vlaamse Pijl met start en aankomst op enkele hectometers van zijn woning in de Marktstraat. “De bezetting zal er top zijn”, beseft Jochen. “In die omstandigheden zal het niet aan ons zijn om het voortouw te nemen. Het wordt een eerste test voor onze vier in bloedvorm verkerende musketiers: Cedric Defreyne, Ruben De Marez, benjamin Aaron Dewachter (die na een late demarrage pas in de ultieme hectometers werd teruggepakt) en ikzelf, die geen verstoppertje wenst te spelen: ik ben gewoon goed, wat veel mogelijk maakt.”

Zegen voor de koers

Jochen Deweer kijkt altijd verder dan zijn neus lang is. Bij Dovy Keukens-FCC wil hij een lang(er) koersleven slijten en als ervaren man zijn jongere maats met tips bijstaan en zo de continuïteit van de bloeiende club consolideren. “Frans en Mathias Delameilleure zijn een zegen voor het Vlaamse wielrennen in het algemeen en het West-Vlaamse in het bijzonder. Navenant hun budget moeten ze enkel voor Lotto-SoudaU23, EFC-L&R-Vulsteke en VL Technics-Experza-Abutriek onderdoen. Je weet evenwel maar nooit dat er één of meer sponsors, gecharmeerd door hun constructieve aanpak, bijkomen en in dat geval zal de club niet nalaten om expansief uit de hoek te komen. Ik wil daar zeker mijn steentje toe bijdragen.”

(Bernard Callens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier